Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Älypuhelin tietää pian sijaintisi sisätiloissa.

Nykykännyjen GPS paikantaa sijaintisi ainoastaan kymmenen metrin tarkkuudella, ja se toimii kehnosti sisätiloissa. Pian puhelimesi kuitenkin osaa erottaa jopa sen, missä huoneessa olet.

Näin lupaavat yhdysvaltalaisen Duken yliopiston tutkijat. Heidän kehittämänsä SurroundSense-järjestelmä poimii puhelimen kameran ja mikrofonin avulla ääntä, valoa ja värejä, ja liiketunnistin rekisteröi käyttäjän kulkua. Informaatio lähetetään palvelimelle, joka nivoo niistä kullekin paikalle "sormenjäljen".

"Yksittäiset mittaukset eivät kerro mitään, mutta kun optinen, akustinen ja liikeinformaatio yhdistetään, tilalle rakentuu täysin omanlaisensa profiili, tutkimustiimiin lukeutuva Ionut Constandache kertoi kansainvälisessä Mobile Computing and Networking –konferenssissa Kiinassa tänään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi baarissa ihmiset enimmäkseen istuvat ja tila on tyypillisesti pimeä ja meluisa. Sen sijaan tavaratalo on kirkkaasti valaistu ja ihmiset liikkuvat siellä edestakaisin. SurroundSense tunnistaa eron.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Testasimme järjestelmää 51 kaupassa, ja se osui oikeaan 87 prosentin tarkkuudella", Constandache kehui.

Tiimin mukaan tarkkuus paranee, kun sovellus yleistyy.

"Mitä useampi ihminen sovellusta käyttää, sitä enemmän informaatiota paikoista kertyy eri vuorokaudenaikoina ja sitä tarkempia niiden paikkasormenjäljistä tulee."

Sisältö jatkuu mainoksen alla