GSM-puhelimen mikrosäteily kutistaa ja vanhentaa rottien hermosoluja. Vaurioita havaitaan erityisesti aivokuorella, hippokampuksessa ja tyvitumakkeissa. Koe-eläinten saamat annokset vastaavat tavallisen kännykän käyttäjän saamaa säteilyä, kertoo

GSM-puhelimen mikrosäteily kutistaa ja vanhentaa rottien hermosoluja. Vaurioita havaitaan erityisesti aivokuorella, hippokampuksessa ja tyvitumakkeissa. Koe-eläinten saamat annokset vastaavat tavallisen kännykän käyttäjän saamaa säteilyä, kertoo Environmental Health Perspectives -lehti.

Havainnon teki Lundin yliopiston tutkijaryhmä, jota johti neurologian professori Leif Salford. Ruotsalaistutkija on aiemminkin kohahduttanut tuloksillaan. Hän on muun muassa esittänyt, että kännykkäsäteily pystyisi murtamaan niin sanotun veri-aivo-esteen. Se on keskushermoston verisuonia ympäröivä endoteeelisolujen muodostama suojamuuri vieraita aineita ja taudinaiheuttajia vastaan. Rottakokeissa altistettujen eläinten aivoihin on havaittu siirtyvän albumiini-nimistä proteiinia, joka voi olla haitallista hermosoluille.

Uusimmassa työssään ruotsalaiset altistivat rottia erilaisille säteilyannoksille. Eläinten aivot tutkittiin 50 päivän kuluttua altistuksesta. Hermosoluvauriot kulkivat käsi kädessä annostuksen kanssa.

Kännykkäsäteilyn vaikutuksia on selvitetty sadoissa tutkimuksissa, mutta mitään vastaavaa ei ole aiemmin havaittu. Salfordin tuloksia ei ole vielä toistettu missään muussa laboratoriossa. Toistaiseksi ainut varmistettu mekanismi, jolla matkapuhelimien säteily vaikuttaa eläviin kudoksiin, on lämpeneminen.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla