Kännykästä tai langattomasta internet-asemasta ihmiseen kohdistuva säteily on vain murto-osan tutkimuksessa käytetystä. Kuva: Matej Kastelic
Kännykästä tai langattomasta internet-asemasta ihmiseen kohdistuva säteily on vain murto-osan tutkimuksessa käytetystä. Kuva: Matej Kastelic

Tulokset eivät suoraan sovellu ihmiseen.

Yhdysvalloissa tehty rottatutkimus on jo ennen virallista julkistamistaan herättänyt mediakohun, sillä sen alustavien tulosten mukaan kännykän säteily lisää rotilla tiettyjä syöpäkasvaimia.

Kännykän käytön on epäilty lisäävän syöpäriskiä jo pitkään, mutta tutkimusnäyttö on ollut ristiriitaista. Välillä yhteys löytyy, välillä ei.

Uusi tutkimus on huomionarvoinen, koska koe-eläimiä oli seurattu poikkeuksellisen pitkään. Tutkittuja rottia altistettiin tietylle määrälle radiotaajuussäteilyä päivittäin, kohdusta aina parin vuoden ikään asti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käytetty säteily oli samanlaista ionisoimatonta säteilyä kuin matkapuhelimissa ja mikroaaltouuneissa. Taajuudeltaan se oli 900 tai 1 900 megahertsiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ionisoimattoman säteilyn energia ei riitä dna:n vaurioittamiseen samaan tapaan kuin vaikka ydinvoimalan tai röntgen-laitteen ionisoiva säteily. Silti se voi mahdollisesti vaurioittaa kudoksia esimerkiksi kuumentamalla niitä.

Rotat jaettiin tutkimuksessa neljään ryhmään, joista kuhunkin kuului 90 jyrsijää. Yksi ryhmä sai säteilyä päivässä 1,5 wattia painokiloa kohti, toinen 3 wattia ja kolmas ryhmä 6 wattia kiloa kohden. Neljäs rottaryhmä toimi verrokkina, sitä ei säteilytetty lainkaan.

Säteilyä saaneilla rotilla esiintyi muita enemmän tiettyjä hermotukisoluista lähtöisin olevia kasvaimia aivoissa ja sydämessä.

Tutkimus ei ole vielä käynyt läpi virallista vertaisarviointia, mutta jos se läpäisee tämän laaduntarkkailun, sitä voidaan pitää merkittävänä.

”Radiotaajuussäteilyn ei ole ennen osoitettu olevan karsinogeenistä eli syöpää aiheuttavaa”, kommentoi säteilybiologiaa ja -epidemologiaa tutkiva professori Jukka Juutilainen Itä-Suomen yliopistosta.

Vaikka radiotaajuussäteilyn ja syövän väliltä löytyisi yhteys, se ei vielä tarkoita, että kyseistä säteilyä hyödyntävät matkapuhelimet ja langattomat internetlähettimet olisivat terveydelle vaarallisia. Juutilainen neuvoo kiinnittämään huomiota määriin.

”Kun ihminen pitää korvallaan kännykkää, joka lähettää signaalia maksimiteholla, voidaan pään sisältä juuri puhelimen kohdalta löytää gramman kokoinen kudospala, josta saadaan mitattua watin säteilyannos kilogrammaa kohden”, hän suhteuttaa.

Rottatutkimuksen säteilyannokset olivat siis valtavia, ja ne kohdistettiin vieläpä koko eläimeen. Ihminen ei saisi vastaavia annoksia, vaikka teippaisi kännykän poskelle koko päiväksi.

Tutkimuksessa säteily lisäsi kasvaimia ainoastaan urosrotilla. Lisäksi säteilytetyt urosrotat elivät keskimäärin pidempään kuin verrokkiryhmän. Tätä ei alustavien tietojen pohjalta ole pystytty selittämään. Tutkimuksen tulokset on kokonaisuudessaan tarkoitus julkaista vasta ensi vuoden syksynä.

Kännykän ja syövän yhteyttä on vaikea tutkia ihmisillä, koska melkein kaikilla on jo matkapuhelin. Siksi tämäkin tutkimus tehtiin rotilla. Ne ovat oivia mallieläimiä, mutta esimerkiksi lääketutkimuksessa on usein huomattu, etteivät niillä kehitellyt lääkkeet välttämättä tehoa ihmisillä.

Ihmisillä kännykän vaikutusta on tutkittu usein väestötutkimuksilla, joissa esimerkiksi aivokasvaimen saaneita ihmisiä verrataan muihin kysymällä heiltä kännykän käytöstä ja muista elämäntapatekijöistä. Näiden tutkimusten heikkouden huomaa miettimällä, paljonko itse on käyttänyt puhelinta viimeisen viikon, kuukauden tai viiden vuoden aikana. Muistikuvat voivat johtaa harhaan.

Käynnissä on myös tutkimuksia, joissa yhden ja saman ihmisjoukon terveyttä ja kännykän käyttöä seurataan vuosien ajan teleoperaattorilta ja terveydenhuollolta saatujen tietojen varassa. Koska seuranta-ajan on oltava pitkä, tuloksia on vasta vähän.

Se tiedetään jo, että esimerkiksi aivokasvaimet eivät ole lisääntyneet viime vuosikymmeninä, vaikka kännyköiden käyttö on.

Käyttäjä1602
Seuraa 
Viestejä8

Kokeessa aikaiset kuolemat vähensivät syöpien esiintyvyyttä. Odotusarvot noille syöville noilla rottalinjoilla on sellaiset että kännykkärotat noudattivat ennakko-odotusta, ja kontrollissa oli jotain outoa.

  • ylös 14
  • alas 6
Vierailija

:)

Ei yllättävää että osoittautuu haittoja. Syöpä nyt ehkä vain yksi ilmenemismuoto. Elävän olion solu toimii aktiivisesti ja tätä aktiviteettiä häiritään koko ajan enevässä määrässä,,eli syöpä lienee vain yksi sairaus mitä voi aiheutua.

Ongelmahan ei ole pelkästään kännykän säteily vaan yleensä radiotaajuisen säteily lisääntyminen kokonaisvaltaisesti elinympäristössämme,

- kännykät

- radioaallot

- tutkat

- langattomat laitteet

- sisäverkot

- jne

  • ylös 11
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla