Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset vahvistavat, että matkapuhelin on vaarallinen lapselle - ei tosin säteilyn takia.

Kännykkä lisää lasten vammautumisia ja kuolemia, raportoi Alabaman yliopiston tuore tutkimus. Syy ei kuitenkaan ole kovasti kohistu säteily, vaan se, että puhuminen altistaa lapsen liikennetapaturmille.

"Kun lapset yrittävät tehdä montaa asiaa kerralla eli käydä puhelinkeskustelua ja kulkea samalla liikenteessä, heidän kognitiivinen suoriutumiskykynsä vaaratilanteissa heikkenee, tutkijat selittävät tulevassa Pediatrics-lehdessä.

Ryhmä tutki asiaa virtuaaliohjelman avulla, jolla luotiin oikea tienristeys todellisine kulkuneuvoineen. 77 kymmenen-yksitoistavuotiasta lasta värvättiin ylittämään koeristeys kuusi kertaa ilman kännykkää ja kuudesti puhelimeen puhuen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmeni, että kännykkä madalsi kaikkein tarkkaavaisimpienkin lasten huomiokykyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puhelimeen pulputtavat lähtivät ylittämään katua viidenneksen myöhemmin ja joutuivat 43 kertaa todennäköisemmin auton töytäisemäksi ja läheltäpiti-tilanteisiin kuin kännyttömät. Lisäksi kännykkäkeskustelua käyvä lapsi muisti katsoa ennen kadunylitystä kumpaakin suuntaan viidenneksen harvemmin kuin ilman puhelinta.

Seuraavaksi tutkijat aikovat testata tekstiviestien naputtelua, joka lienee vielä tapaturma-alttiimpaa kuin pelkkä puhuminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla