Vaalea syvänmeren mustekala piileksii yli 3
000 metrin syvyydessä. Kuva: Jason 2 ROV team / Alfred Wegener Institut
Vaalea syvänmeren mustekala piileksii yli 3 000 metrin syvyydessä. Kuva: Jason 2 ROV team / Alfred Wegener Institut

Munien alustat tarvitaan matkapuhelinten ja tietokoneiden raaka-aineeksi.

Neljän kilometrin syvyydestä löydetty maidonvalkea mustekalalaji joutui heti uhan alle. Se munii munansa mangaanimöykyille, joita halutaan kauhoa matkapuhelin- ja tietokoneteollisuuden käyttöön.

Viime keväänä yhdysvaltalaiset merentutkijat raportoivat bonganneensa Havaijin liepeiltä erikoisen mustekalalajin. Pigmentitön kahdeksanlonkeroinen otus mönki pitkin pohjaa neljä kilometriä merenpinnan alapuolella. Se sai lempinimen Casper lastenelokuvien kummituksen mukaan.

Saksalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat nyt huomanneet, että uusi tuttavuus voi päättyä alkuunsa. Kummitusmustekala nimittäin laskee munansa kuolleille pesusienille, jotka törröttävät syvänmeren pohjalle saostuneista perunamaisista kokkareista, noduleista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mustekalan huonoksi onneksi nämä klöntit sattuvat sisältämään juuri niitä metalleja, joita hyödynnetään matkapuhelinten ja tietokoneiden valmistuksessa. Siksi kaivannaisteollisuus havittelee niitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Oletettavasti mustekalanaaras hautoo muniaan jopa vuosikausia”, sanoo tutkija Autun Purset Alfred Wegener -instituutista tiedotteessa.

”Havainto on tärkeä, koska nämä nimenomaiset pesusienet kasvavat vain pienillä alueilla. Merenpohjan kaivaminen vaarantaisi mustekalat”, Purset sanoo.

Pursetin ja kollegoiden kartoitus varmisti, että mustekaloja elää runsaasti juuri kännyköihin tarvittavien mangaaniesiintymien lähellä.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Nimimerkki Hattiwatti on aivan oikeassa, kännyköiden, mangaanin ja mustekalojen välille ei mitään riippuvuussuhdetta ole löydettävissä. Nodulien keräily ei ehkä koskaan tule kannattavaksi, ja enimmilläänkin se koskisi mitätöntä murto-osaa sekä mustekalojen että nodulien esiintymisalueista.

Vierailija

Miten tämä liittyy kännyköihin? Kännyköihin kuluu alle promille kaikesta tuotetusta mangaanista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla