Yhden lapsen politiikka voi heikentää kiinalaisten kilpailukykyä. 

Kiinassa vuodesta 1979 noudatetun yhden lapsen politiikan mukaan kaupunkilaispariskunnilla saa olla vain yksi jälkeläinen. Nyt havaittiin, että politiikka saattaa heikentää kiinalaisten kilpailukykyä yrittäjinä. Tuoreen tutkimuksen mukaan ainoiksi syntyneet kiinalaislapset nimittäin ovat aiempia ikäluokkia pessimistisempiä ja epäluuloisempia, vähemmän tunnollisia, haluttomampia kilpailemaan ja haluttomampia ottamaan riskejä.

Aihetta tutkivat australialaiset taloustieteilijät. He värväsivät runsaat 400 beijingiläistä, jotka olivat syntyneet hieman ennen yhden lapsen politiikan aloittamista tai hieman sen jälkeen, ja teettivät heillä yhteistyökykyä ja luottamusta mittaavia pelejä sekä persoonallisuustestejä. Tutkimuksen Little Emperors: Behavioral Impacts of China's One-Child Policy julkaisi Science-lehti.

Tutkijat korostavat, että tulokset koskevat nimenomaan Kiinan tilannetta eivätkä välttämättä ole yleistettävissä ainoisiin lapsiin muualla maailmassa. Muualla tehdyissä tutkimuksissa sisaruksettomuuden on nähty pikemminkin lisäävän tunnollisuutta ja menestyksenhalua kuin vähentävän niitä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla