SAN FRANCISCO, KALIFORNIA - Kantasoluista on jo vuosia toivottu pelastusta parantumattomiin aivosairauksiin ja nyt ne ovat lunastamassa lupausta. Harvardin yliopiston tutkijat ovat onnistuneesti siirtäneet kantasoluja Parkinsonin tautia potevien hiirie...

SAN FRANCISCO, KALIFORNIA - Kantasoluista on jo vuosia toivottu pelastusta parantumattomiin aivosairauksiin ja nyt ne ovat lunastamassa lupausta. Harvardin yliopiston tutkijat ovat onnistuneesti siirtäneet kantasoluja Parkinsonin tautia potevien hiirien ja rottien aivoihin, missä ne erilaistuvat hermosoluiksi. "Ne näyttävät toimivan kuten normaalit dopamiinia tuottavat hermosolut", kertoi neurologi Ole Isacson Yhdysvaltain tiedeviikon istunnossa, jossa esiteltiin tulevaisuuden hoitoja. Lisäksi Isacson havaitsi jyrsijöissä paranemiseen viittavia muutoksia. Tulokset perustuvat vielä julkaisemattomiin eläinkokeisiin.

Parkinsonin taudissa aivojen mustatumakkeen solut vaurioituvat nopeassa tahdissa ja samalla katoaa myös niiden tuottama välittäjäaine, dopamiini. Aivorappeuma aiheuttaa potilaalle lihasvapinaa ja liikkeiden hitautta.

Alkion sisäsolumassasta poimitut kantasolut ovat kaikkikykyisiä: ne voivat muodostaa mitä tahansa elimistön kudosta tai niistä voidaan periaatteessa kasvattaa kokonainen uusi yksilö.

Isacson uskoo, että myös ihmisen kantasolut saadaan erilaistumaan hermosoluiksi, joiden tuottaminen muilla tavoin on vaikeaa tai mahdotonta. Parkinson-potilaihin on aiemmin siirretty abortoiduista sikiöistä napattuja hermosoluja. Ihmisen kantasolujen kayttöön liittyy eettisiä ja lainsäädännöllisiä esteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla