Ihosiirre merkittiin tutkimuksessa vihreällä väriaineella. Kuva: <span class="photographer">Takashi Tsuji / Riken</span>
Ihosiirre merkittiin tutkimuksessa vihreällä väriaineella. Kuva: Takashi Tsuji / Riken

Aiemmin karvatuppeja ei ole saatu muodostumaan tekoihoon.

Hiiren kantasolut on saatu kehittymään kudokseksi, jossa on kaikki ihon kerrokset: ihonalaiskudos, verinahka ja orvaskesi talirauhasineen ja karvatuppineen.

Saavutus on edistysaskel vaikeista ihovaurioista kärsivien palovamma- tai ihotautipotilaiden hoidossa. Kasvatettu ihokudos voi sopia myös kosmetiikan testaukseen eläinkokeiden sijaan.

Ryoji Takagi Tokion yliopistosta kollegoineen antoi kantasolujen kasvaa ja erilaistua ihokerroksiksi asti laboratoriossa ja siirsi vasta valmiin kudoksen vastaanottajahiireen. Konsti toimi paremmin kuin vaihtoehto, jossa kantasoluja pistetään suoraan ihoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Istutuksen jälkeen siirtoiho kiinnittyi ympäröivään kudokseen ilman pulmia, tutkijat raportoivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

“Tähän asti tekoihon kehitystä on häirinnyt se, että siihen ei ole saatu muodostumaan tärkeitä osasia kuten karvatuppia. Uudella menetelmällä kasvatuskudos saadaan matkimaan luonnollisen ihon toimintaa”, tutkijaryhmään lukeutunut Takashi Tsuji Riken-tutkimuskeskuksesta sanoo tiedotteessa.

Seuraava vaihe on varmistaa, että menetelmä toimii yhtä hyvin ihmisen kantasoluilla, tutkijat kertovat.

Tutkimuksen julkaisi Science Advances.

Vanha Susi1
Seuraa 
Viestejä5

Aika perseestä tämä Hesarin politiikka. Vaikka tilaat Tiede lehden, et pääse lukemaan kuin murto-osan tiedeuutisia, koska suurin osa julkaistaan vain Hesarissa. Alan ihmetellä, miksi kukaan minä mukaan luettuna enää koskaan tilaa Tiede lehteä.

Piti kirjautua tänne Tiede lehden puolelle, kun selasin Hesarin tiedeuutisia. Enkä löytänyt niistä kuin tämän.

Hesari kuitenkin tasan tarkkaan tietää kuka kukin on, koska kaikkialle on vain yksi ja sama yhteinen tunnus, jolla pitää aina kirjautua.

  • ylös 19
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla