Yhdysvaltalaistutkijat ovat onnistuneet kasvattamaan ihmisalkion kantasoluista toimivia hermosoluja rotan aivoissa ja selkäytimessä, kertoo Naturen verkkouutinen. Havainto ...

Yhdysvaltalaistutkijat ovat onnistuneet kasvattamaan ihmisalkion kantasoluista toimivia hermosoluja rotan aivoissa ja selkäytimessä, kertoo Naturen verkkouutinen. Havainto antaa uutta toivoa aivojen rappeumasairauksien, kuten Parkinsonin ja Alzheimerin, taudin hoitoon. Tutkimus ilmestyy Nature Neuroscience -lehdessä joulukuun numerossa.

Vastaavanlaisia hoitokokeita on tehty ennenkin, mutta kantasolujen erilaistuminen aivoissa on takkuillut. Teksasin yliopistossa Galvestonissa työskentelevä ryhmä käsitteli ennen siirtoa kantasoluja elatusalustalla kolmen kasvutekijän sekoituksella. Coktailin ansiosta kantasolut kypsyivät toimivia hermoyhteyksiä tuottaviksi neuroneiksi. Mikä parasta kantasolut erilaistuvat juuri sen keskushermostoalueen soluiksi, mihin ne oli siirretty. Ilman käsittelyä kehitys pysähtyi.

Aiemmin tänä kesänä saavutettiin toinen läpimurto, kun Minnesotan yliopiston tutkijat löysivät kantasoluvaraston sekä hiiren, rotan että ihmisen luuytimestä. Kokeessa hiiren alkioon siirretyt kantasolut kypsyivät veri-, hermo-, lihas-, keuhko- ja maksasoluiksi. Siihen asti oli ajateltu, että vain alkion kantasolut ovat ”aitoja” kantasoluja, jotka pystyvät jakautuman rajattomaksi ja muuttumaan miksi tahansa muuksi solutyypiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla