Minnesotan yliopiston Catherine Verfaillie on löytänyt aikuisen ihmisen luuytimestä kantasoluja, jotka pystyvät tuottamaan kaikkia elimistön kudoksia. Jos havainto varmi...

Minnesotan yliopiston Catherine Verfaillie on löytänyt aikuisen ihmisen luuytimestä kantasoluja, jotka pystyvät tuottamaan kaikkia elimistön kudoksia. Jos havainto varmistuu, se mullistaa kantasoluihin liitetyt lupaukset.

Tähän asti on luultu, että tällaisia lähes kaikkivoipia eli pluripotentteja kantasoluja on vain alkiossa. Aikuisen kantasoluilla on nykytiedon mukaan rajansa, sillä ne eivät osaa synnyttää kaikkia yksilön solutyyppejä.

Verfaillien paikallistamat monikykyiset eli multipotentit kantasolut (MAPC) kykenevät New Scientistin mukaan samaan kuin ne solut, jotka napataan 4-7 viikon ikäisistä, hedelmällisyyshoidoista ylijääneistä alkioista. Soluja on nyt kasvatettu viljelmässä jo pari vuotta, eivätkä ne ole osoittaneet vanhenemisen merkkejä. Yhdysvaltalaistutkijat ovat istuttaneet soluja hiiren alkioihin. Syntymän jälkeen tehdyt testit paljastivat, että kantasolut osallistuivat kudosten syntyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla