Solukorvaushoito, jossa kantasoluista erilaistuvat solut paikkaavat rappeutuneet tai tuhoutuneet kudokset, saattaa olla jossain tapauksissa hyödytöntä puuhaa. Uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kaikki kantasolutyypit eivät aidosti erilaistu, vaan s...

Solukorvaushoito, jossa kantasoluista erilaistuvat solut paikkaavat rappeutuneet tai tuhoutuneet kudokset, saattaa olla jossain tapauksissa hyödytöntä puuhaa. Uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kaikki kantasolutyypit eivät aidosti erilaistu, vaan sulautuvat jo olemassaoleviin soluihin. Asiasta kertoi Nature.

Aikuisen ihmisen luuydintä pidetään yhtenä lupaavimmista kantasolujen lähteistä. Ytimen kantasolut tuottavat yleensä veri- ja luuydinsoluja. Aiemmin on raportoitu, että ne pystyisivät "menemään ajassa taaksepäin" ja luomaan itsestään täysin erilaisia solutyyppejä. Niiden on katsottu muistuttavan ominaisuuksiltaan kaikkein erilaistumiskykyisimpiä alkion sisäsolumassan kantasoluja. Nyt Arturo Alvarez-Buyllan johtama kalifornialaisryhmä on kuitenkin osoittanut, että hiiriltä napatut luuydinkantasolut yhtyvät maksa-, sydänlihas-, ja hermosoluihin. Tutkimuksessa ei saatu lainkaan näyttöä solujen monikykyisyydestä eli varsinaisesta erilaistumisesta. Sulautumista saattaa ehkä tapahtua elimistössä spontaanisti, koska monilla lihas- ja maksasoluilla on kaksi tai useampia tumia. Kyseessä voi olla eräänlainen elimistön oma korjausmekanismi. Alvarez-Buyllan mielestä nykykäsitys kantasolujen erilaistumisesta ja luuytimen kantasolujen käyttökelpoisuudesta korvaushoidossa kaipaa uudelleenarviointia.

Ihmiseltä eristettyjen kantasolujen käyttö on vakiinnuttanut toistaiseksi paikkansa vain syövän hoidossa. Luuytimen kantasolusiirron onnistuessa kantasolut muodostavat leukemiapotilaalle uuden, verta muodostavan luuytimen. Monikykyisiä kantasoluja on vain 0.01-0.05 prosenttia luuytimen kaikista soluista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla