Sinisellä värjätyt, myrkkyä tuottavat kantasolut tappavat vihreitä syöpäsoluja. Kuva: <span class="photographer">Khalid Shah</span>
Sinisellä värjätyt, myrkkyä tuottavat kantasolut tappavat vihreitä syöpäsoluja. Kuva: Khalid Shah

Hiirikokeissa aivokasvaimen jäänteistä tehtiin jo selvää.

Geneettisesti muokatut kantasolut pystyvät valmistamaan ja erittämään myrkkyä, joka tappaa syöpäkasvaimen. Aiemmin solumyrkkyjä on käytetty verisyövissä, mutta samaa käsittelyä on ollut vaikea ulottaa kiinteisiin kasvaimiin. Sekin onnistuu uudella menetelmällä, josta tutkijat raportoivat Stem Cells -lehdessä.

Harvardin Khalid Shah työtovereineen keksi muutama vuosi sitten, että kantasolut ovat kätevä keino annostella tasaisesti myrkkyä kasvaimeen. Ensin ne piti kuitenkin suojata itse myrkyiltä, jotka tuhoavat syövän lisäksi kaikkia muitakin soluja. Niinpä tutkijat muokkasivat kantasolujen geenejä siten, että myrkyn toiminta kantasolun sisällä estyy.

Seuraavaksi kantasolujen perimää muunneltiin edelleen: tutkijat rakensivat niille kyvyn tuottaa solumyrkkyä ja erittää sitä ulkopuolelleen. Kun näin varustettu kantasolu kohtaa syöpäsolun, se päästää myrkkynsä jälkimmäisen päänmenoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hiirikokeissa tutkijat kapseloivat kantasolut biohajoavaan geeliin ja asettivat ne onteloon, josta oli kirurgisesti poistettu aivokasvain. Näin he pystyivät tekemään selvää paikalle vielä jääneistä syöpäsoluista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Khalid Shah uumoilee, että tutkimukseen pohjautuvilla hoitomenetelmillä päästään kliinisiin kokeisiin viiden vuoden kuluessa.

Vierailija

Niin. Ne geenimanipuloidut kantasolut mitkä sitä myrkkyä erittävät. Jos ne muuttuvat pahanlaatuisiksi niin milläs niistä pääsee eroon? 

Myrkyllä? Joo ei ku ei pääsekään.

Lisäksi on semmoinenkin juttu olemassa kuin horisontaalinen geeniensiirto(http://en.wikipedia.org/wiki/Horizontal_gene_transfer). Elikkäs virusinfektiot saattavat siirtää geenejä niiltä muokatuilta kantasoluilta esim. syöpäsoluihin.

Kai tuo muuten.

 

jussipussi
Seuraa 
Viestejä76261
ksuomala

Tähän uutiseen tekisi mieli näsäviisastellen kommentoida että mitäs tehdään sitten mikäli nuo kantasolut kehittävät jonkin haitallisen mutaation? Milläs niistä silloin pääsee eroon?

Jatketaan näsäviisastellen, nehän on jo geenimanipuloitu haitallisiksi kaikille muille soluille paitsi näille geenimanipuloiduille kantasoluille.

Ensin ne piti kuitenkin suojata itse myrkyiltä, jotka tuhoavat syövän lisäksi kaikkia muitakin soluja.

Eli sopivampi otsikko olisi ollut "Geenimanipuloidut kantasolut pistettiin syöttämään myrkkyä syöpäsoluille ja tavallisille soluille." Myönnetään, ei ole niin positiivinen ja optimistinen kuin yllä oleva otsikko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla