Kuva: <span class="photographer">Mark Butler</span>
Kuva: Mark Butler

Langustit eivät huoli sairaita yksilöitä samaan majapaikkaan.

Oletko koskaan yrittänyt vältellä työkaveria, jonka nenä vuotaa ja kurkku köhisee ja jonka ympärillä ilma suorastaan pölisee viruksia? Nyt on havaittu ensimmäisen kerran, että eläimet tekevät samalla tavalla. Yhdysvaltain länsirannikolla elävät langustit ( Panulirus argus ) välttävät sairastuneiden lajikumppaniensa seuraa.

Virginian Institute of Marine Sciencen tutkija Jeff Shields sekä Mark Butler ja Don Behringer Old Dominion Universitysta pääsivät ilmiön jäljille selvittäessään PaV1-viruksen epidemiologiaa langusteilla. Normaalisti langustit kerääntyvät pieniksi ryhmiksi kivien ja korallien alle, mutta sairastuneet äyriäiset majailivat suojissaan aina yksin.

Tutkijat järjestivät laboratoriokokeen, jossa terveille langusteille tarjottiin kolme eri vaihtoehtoa: ne saattoivat hakeutua autioon suojaan tai jakaa suojan terveen tai sairastuneen langustin kanssa. Tulokset osoittivat selvästi, että terveet yksilöt välttivät sairastuneiden yksilöiden seuraa ja hakeutuivat aina terveiden yksilöiden kumppaniksi. Langustit kykenivät myös tunnistamaan sairaat yksilöt jo kauan ennen kuin niissä oli mitään ilmeisiä sairauden oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Langustien käyttäytyminen selittää osaltaan sen, miksi virus käyttäytyy niin eri tavalla luonnossa ja laboratoriossa. Luonnossa vain seitsemän prosenttia langusteista kantaa infektoita, kun taas laboratoriossa jopa 60 prosenttia yksilöistä voi saada tartunnan. Eristäminen on siis tehokas tapa estää tappavan viruksen leviämistä luonnonpopulaatiossa. Tutkimuksesta kertoi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla