Tiede-lehti seuraa Washington DC:ssä maailman suurinta tiedetapahtumaa 17.-20. helmikuuta 2011.
Tiede-lehti seuraa Washington DC:ssä maailman suurinta tiedetapahtumaa 17.-20. helmikuuta 2011.

Talvehtivan mustakarhun ruumiinlämpö laskee vain muutamalla asteella, vaikka samalla sen aineenvaihdunnan aktiivisuus hidastuu neljännekseen normaalista.

Kun ruumiinlämpö laskee 10 prosenttia, kaikki elimistön biologiset ja kemialliset prosessit hidastuvat noin puoleen normaalista. Tätä on pidetty nyrkkisääntönä kaikille elollisille.

Tuore mustakarhuista tehty tutkimus kuitenkin todistaa, että niin ei aina ole. Ruumiinlämpö ja aineenvaihdunta eivät ole aina oletetun vahvasti sidoksissa toisiinsa.

"Talvehtivien mustakarhujen ruumiinlämpö laski vain 5-6 astetta normaalista, ja se vaihteli sykleissä 30-37 asteen välillä. Silti niiden aineenvaihdunnan aktiivisuus hidastui samalla noin 75 prosenttia. Se on paljon enemmän kuin on aiemmin luultu. Lisäksi karhujen aineenvaihdunta pysyi hyvin matalana viela monta viikkoa sen jälkeen, kun ne olivat nousseet talviunilta. Nämä olivat todellisia yllätyksiä", totesi tutkimusryhmän johtaja Øivind Tøien tänään lehdistötilaisuudessa Yhdysvaltain tiedeviikoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alaskan Fairbanksin ja Stanfordin yliopiston tutkijat seurasivat mustakarhujen talviunia useana talvena luonnon olosuhteissa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun talviunen vaikutuksia karhun elimistössä otettiin selvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karhuja seurattiin infrapunakameran ja usein fysiologisten anturien avulla: niillä mitattiin muun muassa ruumiinlämpöä, sykettä, hapenkäyttöä ja lihasten aktiivisuutta. Tøien hiihti aamuin illoin tarkistamaan antureiden toimivuuden.

Mustakarhututkimus julkaistaan torstaina 18. helmikuuta ilmestyvassä Science-lehdessä.

Karhututkijoiden kuvaamaa videota voi katsella BBC:n sivuilla.


Sisältö jatkuu mainoksen alla