Kodiakinkarhu. Kuva: Yathin S Krishnappa, Wikimedia Commons
Kodiakinkarhu. Kuva: Yathin S Krishnappa, Wikimedia Commons

Syke kiihtyy lennokista, vaikkei valpastuminen näy päällepäin.

Jos ihminen näkee ufon, hänen sydämensä alkaa varmasti lyödä kiivaammin. Nyt tutkijat osoittavat, että näin käy myös karhuille.

Minnesotan yliopiston tutkimuksessa käytetty ufo oli tarkemmin ottaen miehittämätön minilennokki, jollaisia tutkijat käyttävät nykyään yhä enemmän villieläinten tarkkailuun.

Mitään tietoa ei kuitenkaan ole ollut siitä, millä tavalla eläimet reagoivat pörrääviin minilennokkeihin. Stressaantuvatko eläimet niistä, vai jäävätkö välinpitämättömiksi?

Saadakseen vastauksia näihin kysymyksiin, tutkijat asensivat neljälle karhulle pannan ja sydämen sykettä mittaavan laitteen. Karhut vapautettiin luontoon, mutta pannassa sijaitsevan gps-laitteen avulla tutkijoiden oli helppo paikallistaa ne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paikallistettuaan karhun tutkijat ohjasivat minilennokin pörräämään karhun ympärille. Viiden minuutin lentoja tehtiin kaikkiaan 18 neljän karhun yllä.

Kun tutkijat analysoivat syketietoja, he havaitsivat, että karhut reagoivat fysiologisesti lennokkeihin. Yhdessä tapauksessa karhun sydämenlyöntien tahti lisääntyi nelinkertaiseksi, eli 41 lyönnistä minuutissa 162 lyöntiin minuutissa. Loput muutokset eivät olleet näin äärimmäisiä, mutta ne olivat selviä ja säännönmukaisia. Kaikki karhut kylläkin toipuivat pelästyksestään nopeasti.

Tutkijoiden mukaan löytö on tärkeä, sillä karhujen pelästystä ei olisi havainnut tarkkailemalla niitä kiikareilla. Karhut eivät nimittäin näytä kiinnittävän niihin paljon huomiota.

Tutkijoden tavoitteena on selvittää, miten hyvin eläimet sietävät tarkkailua minilennokeilla, mikä olisi turvallisin etäisyys niiden tarkkailuun ja kuinka nopeasti eläimet tottuvat lennokkien läsnäoloon.

"Tutkijoille on tärkeää, etteivät tutkimuskäytännöt lisää eläinten stressiä", sanoo päätutkija Mark Ditmer Minnesotan yliopistosta.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Vierailija

Eiköhän noi ufot haise ihmiselle, jolloin ne yhdistetään esim. siihen pannoitusprosessiin, joka varmasti on traumaattinen. Karhut saavat stressaantuneiksi ihmisen haju siis, ei ufot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla