Suomessa karjatalous on toiseksi suurin metaanin tuottaja, jätehuollon jälkeen. Kuva: Wikimedia Commons
Suomessa karjatalous on toiseksi suurin metaanin tuottaja, jätehuollon jälkeen. Kuva: Wikimedia Commons

Märehtijät rupsauttelevat ja röyhtäilevät metaania, joka on hiilidioksidia pahempi kasvihuonekaasu.

 

Metaani on heti hiilidioksidin jälkeen tärkein ihmistoiminnan aikaansaamista kasvihuonekaasuista ja parikymmentä kertaa hiilidioksidia voimakkaampi. Merkittävä osuus siitä syntyy karjankasvatuksessa, kun naudan ja lampaan kaltaiset märehtivät eläimet sulattavat syömäänsä ruokaa neljässä eri mahassa.

Nyt tutkijat ovat saaneet uutta, vakuuttavaa näyttöä siitä, että karjan tuottaman metaanin määrää voidaan vähentää rehuun lisättävän aineen avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäaineen virallinen nimi on 3-hydroksipropyylinitraatti. Sen lisääminen rehuun vähensi nautojen tuottaman metaanin määrää 30 prosentilla. Aine vaikutti naudan mahassa ainoastaan metaania tuottavaan pieneliöön, ei ruuansulatukseen osallistuvien bakteerien toimintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiemmin nitrohappipropanolin teho on havaittu lampailla, mutta silloin jäi avoimeksi, mihin aine eläimen mahassa itse asiassa vaikutti.

Kokeessa aineen käyttö ei heikentänyt eläinten terveyttä tai tuottavuutta. Itse asiassa sen avulla voitaisiin jopa vähentää nautojen rehunkulutusta, tutkijat povaavat tutkimustiedotteessa. Metaanintuotanto kuluttaa kaksitoista prosenttia nautojen syömän rehun sisältämästä energiasta.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

 

Lisäaineen nimi korjattu 6.5.2016.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla