Drosophila melanogaster analysoi hetkessä, mistä suunnasta vaara vaanii. Kuva: <span class="photographer"><A HREF=http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page>Wikimedia Commons</A></span>
Drosophila melanogaster analysoi hetkessä, mistä suunnasta vaara vaanii. Kuva: Wikimedia Commons

Kärpänen osaa suunnitella etukäteen, mihin suuntaan sen kannattaa paeta.

Miksi kärpänen niin usein ehtii pakoon kärpäslätkän alta? Uusi nopeisiin kameroihin perustuva tutkimus antoi ainakin osaselityksen: kärpänen ei noin vain lähde lentoon, vaan sen pienet aivot laskevat ensin, mistä suunnasta uhka lähestyy.

Tämä valmistelu tapahtuu noin sekunnin kymmenysosan ennen pakoreaktiota, tutkijat raportoivat Current Biology Onlinessa.

"Yllätykseksemme huomasimme, että kärpänen ennakoi paon suuntaa tekemällä jo ennen lentoonlähtöä sarjan melko mutkikkaita asentoja", tutkija Michael Dickinson California Institute of Technologysta sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nämä liikkeet asemoivat kärpäsen painopisteen suhteessa ponnistaviin jalkoihin niin, että jalkojen ojentaminen vie kärpästä poispäin uhasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Liikkeet tapahtuvat hyvin nopeasti, noin 200 millisekunnissa, mutta siinä ajassa eläin määrittää mistä suunnasta uhka lähestyy, ja se ehtii asettaa siipensä ja jalkansa oikeaan asentoon."

Sisältö jatkuu mainoksen alla