Kärpäsrobotti pörrää siivillä, joiden kärkiväli on noin kolme senttiä. Mittakaavana olevan kolikon halkaisija on 1,9 senttiä. (Kuva: Kevin Ma, Pakpong Chirarattananon)
Kärpäsrobotti pörrää siivillä, joiden kärkiväli on noin kolme senttiä. Mittakaavana olevan kolikon halkaisija on 1,9 senttiä. (Kuva: Kevin Ma, Pakpong Chirarattananon)

Se räpyttää pietsosähkölihaksin.

Kärpäset ovat melkoisia lentäjiä: ne pystyvät väistämään ihmiskäden iskuja ja laskeutumaan tuulessa lepattavalle kukalle. Kaiken tämän ne tekevät kahta siipeä räpyttämällä. Kärpäsestä mallia ottamalla yhdysvaltalaiset tutkijat onnistuivat rakentamaan hyönteismäisiä robotteja, jotka lentävät ja osaavat myös leijua lähes paikallaan. Tutkimuksen julkaisi Science-lehti.

Kärpäsrobotit ovat paarman kokoluokkaa. Niiden siipiväli on noin kolme senttiä, ruumiin pituus hieman toista senttiä ja paino 80 milligrammaa. Energiaa ne käyttävät lentämiseensä suunnilleen saman verran kuin samankokoinen hyönteinen.

Keinotekoinen pörriäinen ei syntynyt aivan helposti. Tämän kokoisia lentorobotteja ei ole aiemmin valmistettu, sillä tarvittavat voimantuotto-osat ovat liian pieniä perinteisille koneenvalmistusmenetelmille mutta liian suuria piipohjaiselle mikroelektromekaniikalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kevin Ma Harvardin yliopistosta työtovereineen joutuikin kehittämään oman valmistusmenetelmän, jossa laserilla mikroskooppisella tarkkuudella kaiverrettuja eri materiaaleista koostuvia levyjä liimattiin toisiinsa. Siivet ja tukirakenteet valmistettiin hiilikuituvahvisteisista komposiiteista ja joustavista kalvoista. Voimantuottoon rakennettiin keinotekoiset lentolihakset, jotka toimivat pietsosähköisesti eli sähköjännite muuntui niissä liikkeeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Entä mitä hyötyä kärpäsroboteista on? Nyt valmistetut laitteet ovat vain uusien toiminta- ja valmistusmenetelmien kokeilua, mutta vastaavin menetelmin voi jatkossa tutkia räpyttelylentoa ja hyönteiskokoisten laitteiden ohjausta sekä minikokoista voimantuottoa, ympäristön aistimista ja tiedonkäsittelyä.

Ihan heti ei siis kuitenkaan tarvitse pelätä, että kärpänen katossasi olisikin yliuteliaan naapurin lähettämä tirkistelyrobotti.

Videolla lentonäyte:

Sisältö jatkuu mainoksen alla