Tutkimustulos saattaa tuoda uusia hoitoja kaljuuntumisen hoitoon.

Tutkijat ovat tunnistaneet kantasolun, joka antaa karvalle käskyn kasvaa. Aiemmin ei ole tunnettu, mikä mekanismi käynnistää niiden kasvamisen.

Yalen yliopiston tutkijat löysivät kyseisen kantasolutyypin hiiren ihon rasvakerroksesta. Kantasolut lähettivät molekyylitason signaaleja eli kasvutekijöitä nimeltä PDGF, jotka olivat välttämättömiä karvan kasvamiselle.

Tutkijat havaitsivat, että karvan kuollessa hiiren päänahan sisältämä rasvakerros ohenee. Kun karvankasvu käynnistyy uudelleen, rasvakerros jälleen kasvaa. Uusien rasvasolujen tuottamisen osallistuvat kantasolut olivat välttämättömiä myös karvan takaisinkasvulle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aiemmin on havaittu, että kaljuuntuvilla miehillä on yhä kantasoluja hiusjuuressa, mutta ne ovat menettäneet kykynsä tuottaa uusia hiuksia. Tutkijat toivovat nyt löytävänsä saman signaalireitin ihmisenkin ihokerroksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Jos saamme nämä rasvasolut herättelemään hiusjuuren kantasolut, voimme ehkä saada hiukset kasvamaan uudelleen", visioi tutkimusryhmää johtanut biologi Valerie Horsley.

Tutkimuksen julkaisi Cell.

Sisältö jatkuu mainoksen alla