Fyysikot ovat vihdoin selvittäneet, miten vesi kiehuu. Kun vettä lämmitetään, vesimolekyylien väliset sidokset katkeavat kiihtyvään tahtiin. Silloin tällöin irtonaiset molekyylit järjestäytyvät niin, että veteen syntyy onkaloita, joissa ei ole lainkaan...

Fyysikot ovat vihdoin selvittäneet, miten vesi kiehuu. Kun vettä lämmitetään, vesimolekyylien väliset sidokset katkeavat kiihtyvään tahtiin. Silloin tällöin irtonaiset molekyylit järjestäytyvät niin, että veteen syntyy onkaloita, joissa ei ole lainkaan vesimolekyylejä.

Tutkijat ovat jo jonkin aikaa epäilleet, että vesimolekyylien välisten sidosten rikkoutuessa tyhjä onkalo laajenee ja vesimolekyylien väliset sidokset heikkenevät niin, että osa molekyyleistä pääsee karkaamaan höyrynä: vesi kiehuu.

Nyt saksalainen Dirk Zahn on tarkistanut asian tietokonesimulaatioilla, jossa kiehui 256 vesimolekyyliä. Simulaatiossa näkyi, miten molekyylit alkoivat karata, kun niiden välisten sidosten rikkoutumisessa syntyneet onkalot kasvoivat pienempien onkaloiden sulautuessa toisiinsa. Lopulta simulaation vesi muuttuu kokonaan höyryksi.

Zahn on työssä Dresdenissä sijaisevassa, kemiallista fysiikkaa tutkivassa Max Planck -instituutissa. Hänen tutkimustuloksestaan, josta kerrottiin muun muassa New Scientistissä, julkaistiin hiljattain Physics Review Lettersissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla