Ilmasto lämpenee odotettua nopeammin, YK:n alaisen Maailman ilmastopaneelin IPCC:n kokous ilmoitti Shanghaissa maanantaina. Vaikka ennusteen vaihtelurajat ovat yhä suuret, se on selvästi aiempaa korkeam...

Ilmasto lämpenee odotettua nopeammin, YK:n alaisen Maailman ilmastopaneelin IPCC:n kokous ilmoitti Shanghaissa maanantaina. Vaikka ennusteen vaihtelurajat ovat yhä suuret, se on selvästi aiempaa korkeampi.

Maapallon keskilämpötila saattaa vuoteen 2100 mennessä nousta melkein kuusi astetta, mutta ilmeisesti vähintään 1,4 astetta. Aiemmat ennusteet vaihtelivat yhden ja neljän asteen välillä.

Ilmastontutkija Robert Watson sanoi Shanghaissa BBC:n verkkouutisten mukaan, että näin suuri ilmaston muutos pahentaa entisestään pulaa kasteluvedestä, vaikeuttaa ruoan tuotantoa ja kasvattaa kulkutautien riskiä. Pahimmin muutos iskee kehitysmaihin.

Yksi lämpenemisen syy on ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvu, joka johtuu pääosin öljyn ja kivihiilen polttamisesta. Merkittävä kasvihuonekaasu on myös metaani, jonka pitoisuus ilmakehässä on kasvanut 2,5-kertaiseksi vuoden 1750 jälkeen.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla