Kuva: Kuvap
Kuva: Kuvap

Vihannesten ja hedelmien syöminen ei näytä suojaavan syövältä.

Kasvisten antamasta syöpäsuojasta puhutaan paljon, mutta näyttöä on vähän.

Paolo Boffetta New Yorkin yliopistosta kollegoineen analysoi asiaa EPIC-aineistosta, jossa seurattiin lähes puolen miljoonan Tanskassa, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa, Italiassa, Alankomaissa, Norjassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa asuvan miehen ja naisen syömisiä ja elintapoja vajaan yhdeksän vuoden ajan.

Vihannesten syömisestä löytyi vähäinen yhteys syöpäriskin pienenemiseen, mutta vain naisilla. Niin ikään runsaasti alkoholia juovilla, mutta runsaasti hedelmiä ja vihanneksia napostelevilla oli hieman alhaisempi riski sairastua syöpään kuin kasviksia vieroksuvilla alkoholin suurkuluttajilla; tämä päti kuitenkin vain tupakkaan ja alkoholiin kytkeytyviin syöpiin.

Tutkijoiden mukaan kasvisten ja hedelmien antama syöpäsuoja on parhaimmillaankin hyvin vaatimatonta.

"Hedelmien ja vihannesten runsas kulutus liittyi tässä väestöaineistossa yleensä vähäisempään alkoholinkäyttöön, tupakoimattomuuteen ja kuntoiluun, jotka voivat osaltaan kutistaa syöpäriskiä", he huomauttavat Journal of the National Cancer Instituten julkaisemassa tutkimuksessaan.