Tämä luolakarhun kallo löytyi Siperiasta 1794. Kuva: Didier Descouens / Wikimedia Commons
Tämä luolakarhun kallo löytyi Siperiasta 1794. Kuva: Didier Descouens / Wikimedia Commons

Luolakarhu hävisi ilmaston muuttuessa, koska se ei ollut kaikkiruokainen.

Tiukka pitäytyminen kasvisruokavaliossa koitui muinaisen luolakarhun kohtaloksi. Laji kuoli sukupuuttoon 24000 vuotta sitten. Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin tutkimusryhmä esittää, että luolakarhu ei yksipuolisen ruokavalionsa takia selvinnyt muuttuneessa ilmastossa.

Tutkija Jacqueline Moustakas-Verho työtovereineen vertasi luolakarhun hampaista tehtyjä kolmiulotteisia tietokonemalleja nykykarhujen vastaaviin. Nykylajeja edustivat suomalainen ruskeakarhu, amerikkalainen ja aasialainen mustakarhu, malaijinkarhu, jääkarhu ja isopanda.

Tutkijat kiinnittivät huomiota poskihampaan pinnan monimutkaisuuteen. Siitä voi päätellä ruokavalion. Mitä mutkikkaampi pintarakenne, sitä enemmän ravinto sisältää kasviksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luolakarhun hampaat olivat vertailun monimutkaisimmat. Siitä tutkijat päättelevät, että karhu oli erikoistunut lähes yksinomaan kasvisruokaan. Yksipuolinen ruokavalio puolestaan vaikeutti selviämistä, kun ilmasto muuttui, kerrotaan Helsingin yliopiston verkkosivulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luolakarhuyksilöiden poskihampaiden välillä oli suuria eroja. Vaihtelu hampaissa voi kertoa siitä, että karhut eivät löytäneet kasvuiässä riittävästi ravintoa tai se ei ollut niille sopivaa, jolloin hampaiden kehitys häiriintyi.

Professori Jukka Järnvallin johtama ryhmä käytti tutkimuksessaan Luonnontieteellisessä museossa säilytettävää kokoelmaa luolakarhun kalloista ja luista. Kokoelman keräsi Helsingin yliopiston professori Alexander von Nordman 1800-luvun alkupuolella.

Pattinero
Seuraa 
Viestejä4154

Karhut ovat hyvinkin pitkälti kasvissyöjiä vielä nykyäänkin. Ja kaikki karhua seuranneet tietävät niiden talviunipaikat, joten ne olisi todella helppo metsästää sukupuuttoon nytkin. Mikä siis idiootteja estää tekemästä sitä?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Karhu#Ravinto

Einstein: "Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

Erer2
Seuraa 
Viestejä4068

Erer2 kirjoitti:
Onneksi myös muutamat johtavat natsit olivat kasvissyöjiä.  Niinpä he hävisivät sodan eikä natseja ole enää jäljellä PVL:ää ja  muutamia muita hörhöporukoita  lukuunottamatta.  Myös vihreissä-grönsakerna on paljon kasvissyöjiä.  Tämä huolestuttaa minua, sillä jos vihreät-grönsakerna kuolevat sukupuuttoon, mihin joudutaan niiden miljardien kanssa, jotka jäävät valtion ja kuntien laarin pohjalle, kun nyt  kasvissyöjät ovat lahjoittaneet niitä miljardeja Italian mafiosoille ja suunnitelleet sadoilla miljoonilla siltoja Kruunuvuoreen? Hallituksen  luottomies Sarmaste  voisi varmaan keksiä niille käyttöä.

Kun noita uutisia lukee, herääkin kysymys: Onko valtion ja kuntien rahojen tuhlaaminen vihreiden-grönsakerna lajityypillinen, ehäkä suorastaan geneettinen ominaisuus?

Erityisen riskialttiiksi tekee vihreiden-grönsakerna tilanteen se, että nyt on menossa ilmastonmuutos kuten luolakarhujenkin aikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla