Terveellistä sydämelle, mutta aivosuonet kaipaavat muutakin. Kuva: Shutterstock
Terveellistä sydämelle, mutta aivosuonet kaipaavat muutakin. Kuva: Shutterstock

Sepelvaltimotaudin riskiä kasvisruokavalio näyttää pienentävän.

Lihan jättäminen pois ruokavaliosta madaltaa sepelvaltimotaudin riskiä mutta lisää aivoverenkiertohäiriön riskiä. Tämä selviää Oxfordin yliopiston kansanterveystieteilijöiden tutkimuksesta, jossa seurattiin 48 000 brittiä yli 18 vuoden ajan.

Riski arvioidaan laskemalla, kuinka moni tuhannesta ihmisestä tilastojen valossa saisi kymmenen vuoden aikana sepelvaltimotaudin tai aivoverenkiertohäiriön.

Sepelvaltimotaudin saisi lihansyöjistä 46, kalansyöjistä 40 ja kasvissyöjistä sekä vegaaneista 36 ihmistä tuhannesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aivoverenkiertohäiriön saisi lihansyöjistä 15,4, kalansyöjistä 17,5 ja kasvissyöjistä sekä vegaaneista 18,3 ihmistä tuhannesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sepelvaltimotaudissa sydämen omasta verenkierrosta vastaavat valtimot kovettuvat ja ahtautuvat. Aivoverenkiertohäiriöt johtuvat aivovaltimon tukoksesta tai aivoverenvuodosta ja voivat johtaa aivoinfarktiin.

Kasvisruokavalion vaikutus sepelvaltimotautiriskin pienenemiseen oli hyvin odotettu tulos ja linjassa aiemman tutkimuksen kanssa, sanoo lääketieteen professori Juhani Knuuti Turun yliopistosta ja Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Kasvisruokavalion vaikutus aivoverenkiertohäiriön riskin lisääntymiseen oli yllättävämpi löydös.

Riskin kasvu lihaa ja kalaa välttävillä saattaa johtua B12-vitamiinin alhaisesta tasosta, oxfordilaiset tutkijat epäilevät. B12-vitamiinia on vain eläinperäisissä ruoissa.

Yhteyden varmistaminen vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.

Tutkittavien 48 000 britin seuranta aloitettiin vuosina 1993–2001. Tutkimus siis kertoo historiallisesti toteutuneet terveysseuraukset ruoasta, mutta se ei käy ennusteeksi tulevasta.

Esimerkiksi kasvisruokavalion laatu on ajan oloon monipuolistunut, ja tietoisuus B12-ravintolisän tärkeydestä on lisääntynyt.

Tutkimuksessa kasvissyöjillä ja vegaaneilla oli kohonnut riski nimenomaan vuodosta johtuvaan aivoinfarktiin. Aivoverisuoni siis repeää, jolloin aivokudokseen vuotaa verta, ja se hyytyy sinne.

Jokin ainesosa lihassa tai ehkä kalassa näyttäisi pitävän aivoverisuonet paremmin kunnossa.

Oxfordin tutkijat pohtivat artikkelissa mahdollisuutta, että liian alhainen kolesterolitaso voisi olla kasvissyöjillä syynä aivoverenvuotoihin.

”Yleensä ajatellaan, että mitä matalampi kolesteroli, sen parempi. Tutkimus vihjaa, että aivoverisuonten osalta asia ei olisi niin”, Knuuti sanoo.

Hän ei silti suoraan osta tätä väitettä, koska suuressa määrässä satunnaistettuja kliinisiä tutkimuksia veren kolesterolin alhaisuus on aina ollut kytköksissä terveyshyötyihin.

Vaikka oxfordilaisten tutkimus on Knuutin mukaan esimerkillisesti tehty, suurta väestöjoukkoa on seurattu todella pitkään ja ruokavaliosta kysyttiin heti kättelyssä, se on silti vain seurantatutkimus.

”Väestökohortissa voi näkyä monia käänteisiä seuraussuhteita. Esimerkiksi ihmiset voivat syödä kasviksia jonkin terveydellisen syyn takia, eikä tätä voida koskaan kokonaan sulkea pois.”

Mitä pitäisi ajatella siitä, että kasvissyönti yhtäältä näyttää vaikuttavan suotuisasti, toisaalta kielteisesti?

Mahdollisesti kasvispainotteinen ruokavalio, jossa on kalaa, on terveellisempi vaihtoehto kuin aivan puhdas kasvisravinto.

”Viralliset ravitsemussuositukset tuntuvat olevan linjassa tutkimuksen kanssa. Lautaselle paljon enemmän kasviksia, rasvaista kalaa kaksi kertaa viikossa ja punaista lihaa paljon nykyistä vähemmän”, Knuuti sanoo.

Kasvisten ja kalan syöjät toki elävät keskimäärin monella mittarilla muutoinkin terveellisemmin kuin lihansyöjät, minkä voisi ajatella selittävän sepelvaltimotaudin pienempää esiintyvyyttä.

Lihaa välttävät olivat keskimäärin nuorempia, korkeammin koulutettuja, polttivat harvemmin tupakkaa, käyttivät vähemmän alkoholia, olivat liikunnallisempia ja käyttivät enemmän ravintolisiä kuin lihansyöjät.

Tämä kaikki pyrittiin ottamaan tutkimuksessa tilastollisesti huomioon, niin että sairastumisriskit heijastavat kasvisruokavalion vaikutuksia eikä kasvisruokavalioon tilastollisesti yhteydessä olevia muita terveellisiä elämäntapoja. Täysin siinä ei koskaan onnistuta.

Kasvissyöjiä ja vegaaneja tarkasteltiin tutkimuksessa pääosin samana ryhmänä, koska vegaaneja oli niin vähän, ettei heistä saatu tilastollisesti merkitseviä tuloksia.

Tutkimus julkaistiin The British Medical Journal -tiedelehdessä.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä64753

Tositoope röllipersoona kirjoitti:
Voihan ituhippi. Munia nyt naamariin.
Sääntö numero yksi, älä innostu liikaa yhdestä tutkimuksesta.

"Vaikka oxfordilaisten tutkimus on Knuutin mukaan esimerkillisesti tehty, suurta väestöjoukkoa on seurattu todella pitkään ja ruokavaliosta kysyttiin heti kättelyssä, se on silti vain seurantatutkimus."

  • ylös 14
  • alas 3
Sisältö jatkuu mainoksen alla