Teini-ikäisillä kasvissyöjillä saattaa olla suurempi riski sairastua syömishäiriöön kuin heidän kaikkiruokaisilla ikätovereillaan, väittävät yhdysvaltalaiset tutkijat. Minnesotan yliopiston tutkimuksessa selvisi, että nuoret vegetaristit olivat tyytymä...

Teini-ikäisillä kasvissyöjillä saattaa olla suurempi riski sairastua syömishäiriöön kuin heidän kaikkiruokaisilla ikätovereillaan, väittävät yhdysvaltalaiset tutkijat. Minnesotan yliopiston tutkimuksessa selvisi, että nuoret vegetaristit olivat tyytymättömämpiä painoonsa ja vartaloonsa ja punnitsivat itseään useammin kuin sekaruokaa syövät ikätoverinsa. Tavallisin syy kasvivaihtoehtoon oli halu pudottaa tai ylläpitää saavutettua ihannepainoa. Vegetaristinuoret turvautuvat muita ikätovereitaan hanakammin terveydelle haitallisiin painonhallintakeinoihin kuten oksenteluun ja ulostuslääkkeiden käyttöön, mikä on tyypillistä myös syömishäiriöistä kärsiville.

Finfood-uutispalvelun haastattelema ravitsemusterapeutti Riikka Viljanen Helsingin yliopistollisen keskussairaalan syömishäiriöyksiköstä vahvistaa, että vegetarismi ja syömishäiriö voivat esiintyä nuorella rinta rinnan. "Suuri osa syömishäiriöpotilaista on jonkinasteisia kasvissyöjiä, sillä monet jättävät esimerkiksi punaisen lihan kokonaan pois."

Nuori sairastuu tavallisesti ensin syömishäiriöön ja vaihtaa sitten kasvisruokavalioon, jotta voisi säädellä syömistään. Joissakin tapauksissa järjestys saattaa kuitenkin olla myös päinvastainen. "Osa nuorista saattaa ensin laihtua tahattomasti kasvisruokavalioon siirtymisen seurauksena, mikä voi sitten laukaista syömishäiriön", Viljanen kuvailee.

Tavallisimpia syömishäiriöitä ovat pakonomaisena laihduttamisena ilmenevä anoreksia nervosa ja ahmimishäiriönä tunnettu bulimia nervosa. Anoreksiaan arvioidaan nykyisin sairastuvan noin 0,2 - 0,8 prosenttia ja bulimiaan noin 1 - 5 prosenttia länsimaisista nuorista naisista. Syömishäiriöt ovat yleistymässä myös nuorten miesten keskuudessa. Miehillä bulimia on anoreksiaa yleisempää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla