Vasenkätisiä on joka kymmenes. Kuva: Alejandro Escamilla / Wikimedia Commons
Vasenkätisiä on joka kymmenes. Kuva: Alejandro Escamilla / Wikimedia Commons

Tutkijat ovat kehittäneet tavan ennustaa sikiön kädenliikkeistä jopa sadan prosentin tarkkuudella, kumpikätinen lapsesta tulee.

Kymmenisen prosenttia ihmisistä on vasenkätisiä. Tiedetään, että esimerkiksi geenit vaikuttavat monimutkaisella tavalla kätisyyden kehittymiseen. Yksinkertaista syytä ei ole sille, miksi joistain tulee vasenkätisiä ja suurimmasta osasta oikeakätisiä.

Paljon on tutkittu sitäkin, miten kätisyys voisi ilmetä jo kohdussa. On esimerkiksi havaittu, että peukalon imemisliikkeet ennen syntymää ennustavat melko tarkasti tulevaa kätisyyttä.

Nyt Italian Triestessä sijaitsevan Sissa-yliopiston ja muutaman muun italialaisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet tavan ennustaa sikiön kädenliikkeistä jopa sadan prosentin tarkkuudella, kumpikätinen lapsesta tulee. Löydöksestä voisi olla hyötyä myös erilaisten aivojen epäsymmetriaan liittyvien häiriöiden varhaisessa tunnistamisessa, tutkijat ehdottavat tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa seurattiin 4D-ultraäänen avulla 29 sikiötä eri kehitysvaiheissa. Sikiöitä kuvattiin 20 minuutin ajan 14:nnellä, 18:nnella ja 22:nnella raskausviikolla. Tutkijat kiinnittivät huomiota kolmenlaisiin kädenliikkeisiin. Yksi oli sikiön käden liike kohti silmiä ja toinen kohti suuta. Verrokkina oli sikiön hapuilu kohdun seinämää päin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat havaitsivat, että 18:nnella raskausviikolla sikiö alkaa selvästi tehdä liikkeitä enemmän sillä kädellä, josta myöhemmin tulee lapsen hallitseva käsi. Sikiön käden liikkeet kohti silmää näyttivät toimivan parempana selittäjänä kuin liikkeet kohti suuta. Käsien liikkeillä kohdun seinämää kohti ei ollut yhteyttä myöhempään kätisyyteen, kuten tutkijat olettivatkin.

Tutkijat tekivät sikiön käden liikkeiden perusteella ennusteen lapsen tulevasta kätisyydestä. Yhdeksän vuoden päästä nähtiin sitten, miten ennuste onnistui, kun lapset olivat kasvaneet kouluikään.

Tutkijoiden malli onnistui käytetyistä parametreista riippuen ennustamaan kätisyyden oikein 90-100 prosentin tarkkuudella. Tutkimuksessa testattiin siis kätisyyden lisäksi ennustavan mallin toimivuutta erilaisilla arvoilla.

29 lapsesta 25 kasvoi oikeakätisiksi ja neljästä tuli vasenkätisiä. Tämä melko tarkalleen linjassa sen kanssa, kuinka monesta keskimäärin tulee vasenkätinen. Oikeakätisiä näistä lapsista oli siis 86 prosenttia ja vasenkätisiä 14 prosenttia.

Vaikkei kaikkia kätisyyden syntyyn vaikuttavia tekijöitä vielä tunneta, eri kätisillä eri aivopuolisko on kuitenkin hallitsevampi – vasenkätisillä siis oikea ja oikeakätisillä vasen aivopuolisko. Joissain tutkimuksissa tämä toisen aivopuoliskon hallinta on yhdistetty masennuksen, skitsofrenian ja autismin kirjon kaltaisiin sairauksiin.

Lisätutkimusta tästä kaivataan vielä, mutta ainakin teoriassa tällaisella tarkalla ennustemetodilla voitaisiin tunnistaa varhaisia merkkejä myös erilaisista aivojen epäsymmetriaan liittyvistä häiriöistä, tutkijat lupailevat.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä10601

Aivojen epäsymmetrian ja kätisyyden korrelaatio on mielenkiintoinen, mutta pari seikkaa tutkimuksessa jäi mietityttäämään.

”Löydöksestä voisi olla hyötyä myös erilaisten aivojen epäsymmetriaan liittyvien häiriöiden varhaisessa tunnistamisessa, tutkijat ehdottavat.”

Kuulostaa ihmisjalostukselta. Vai mitä hyötyä ajateltiin?

Alttiudessa ko. häiriöihin on toki perinnöllistä eroa, mutta en usko että aivojen epäsymmetria niitä välttämättä itsessään aiheuttaa. Ehkä ääripäillä on enemmän potentiaalia tiettyihin hyviin ominaisuuksiin, mutta toisaalta isompi riski kärsiä ympäristöstään.

Ja ultra ei ole ehkä täysin riskitön, jos sitä käytetään moneen kertaan raskauden aikana.

https://www.mamanatural.com/baby-ultrasound/

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Kontra1
Seuraa 
Viestejä7550

Voivatko identtiset kaksoset olla erikätisiä?

Kiinnitin huomiota Kalevan kisoissa Heikkisen kaksostyttöjen keihäänheitossa siihen, että heittivät eri kädellä - muistaakseni Jutta vasemalla kädellä ja Hertta oikealla. Tytöt (naiset) ovat niin samannäköisiä, että näyttävät identtisiltä.

Voivatko identtiset kaksoset olla toistensa peilikuvia? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla