Vauvan on turvallisinta nukkua omassa vuoteessa.
Vauvan on turvallisinta nukkua omassa vuoteessa.

Vauvan kanssa ei kannata nukkua samassa vuoteessa.

Kätkytkuoleman riski nousee viisinkertaiseksi, jos vauva nukkuu vanhempien kanssa samassa vuoteessa. Näin on siinäkin tapauksessa, että vanhemmat eivät tupakoi, äiti ei ole juonut alkoholia tai käytä huumeita, osoittaa BMJ Open -verkkojulkaisun tutkimus.

Kätkytkuolemat ovat vähentyneet sen jälkeen, kun vanhempia on alettu neuvoa nukuttamaan lapsensa selälleen. Silti se on kehittyneissä maissa yleinen kuolinsyy syntymisen niin sanotussa postneonataalissa iässä eli yli 28 vuorokauden mutta alle vuoden ikäisenä.

Tuoreessa tutkimuksessa arvioidaan, että vanhempien kanssa nukkuessa tapahtuneista kätkytkuolemista 88 prosenttia olisi voitu välttää, jos lapsen kanssa ei olisi yövytty samassa vuoteessa. Kävi myös ilmi, että iän myötä vanhempien kanssa nukkuessa tapahtuvan kätkytkuoleman riski väheni. Vaara sitä vastoin kasvoi huomattavasti, jos jompikumpi vanhemmista oli tupakoitsija, äiti oli juonut alkoholia viimeksi kuluneen vuorokauden aikana tai käyttänyt huumeita, mukaan lukien kannabista, lapsen syntymän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen aineisto koottiin useista eri tutkimuksista Euroopasta ja Australiasta. Kätkytkuolematapauksia mukana oli 1 472, ja kontrolliryhmä käsitti 4 679 lasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kätkytkuolematapauksissa 22,2 prosentissa vähintään toinen vanhempi oli nukkunut lapsen kanssa. Kuitenkin samassa vuoteessa nukkuminen on sittemmin lisääntynyt selvästi. Tutkijat arvioivat, että nyt jopa puolet kätkytkuolemista sattuu samassa vuoteessa nukkumisen aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla