Professori Bin Hen kehittämää kopteria kauko-ohjataan elektrodimyssyn ja tietokoneen avulla.
Professori Bin Hen kehittämää kopteria kauko-ohjataan elektrodimyssyn ja tietokoneen avulla.

Aivosähkökäyrää lukeva leikkihelikopteri auraa tietä paremmille tekoraajoille.

Minnesotan yliopistossa on onnistuttu kehittämään leikkihelikopteri, jota pystyy ohjaamaan ajatuksen voimalla. Leikkikopterin pilotti pukee päähänsä elektrodimyssyn, joka lukee hänen aivosähkökäyräänsä, ja saa katsottavakseen näytön, joka välittää videokuvaa kopterin ohjaamosta.

Kun pilotti kuvittelee puristavansa oikean kätensä nyrkkiin, elektrodimyssy havaitsee signaalit liikeaivokuorella ja välittää kopterille käskyn kääntyä oikealle. Samaan tapaan konetta voi ohjata vasemmalle, ylös ja alas.

Tutkimusryhmä huomasi, että kaikki kopterin testaamiseen osallistuneet koehenkilöt eivät olleet yhtä lahjakkaita ajatuksella ohjaajia. Osa koehenkilöistä joutui keskeyttämään lento-opetuksen, sillä he eivät onnistuneet tuottamaan ajatuksillaan niin selkeitä signaaleja, että elektrodimyssy olisi tunnistanut ne. Kopterin kehittäjän Bin Hen mukaan kyse voi olla puutteellisessa kehon ja mielen hallinnasta, sillä aiemmissa tutkimuksissaan hän on huomannut, että joogan ja meditaation harrastajat oppivat ajatuksella ohjaamisen muita helpommin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Journal of Neural Engineering -lehdessä julkaistua tutkimusta voidaan soveltaa esimerkiksi ajatuksella ohjattaviin pyörätuoleihin tai proteeseihin. Nykytekniikalla tekoraajojen toimintaa ohjaavat elektrodit pitää kiinnittää kehoon leikkauksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oheiselta Minnesotan yliopiston tuottamalta videolta voi seurata, kuinka elektrodimyssyihin pukeutuneet koehenkilöt pujottelevat kopterilla ilmaan ripustettujen renkaiden läpi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla