Mahtaako parin pesintä onnistua? Kuva: Micha Fager
Mahtaako parin pesintä onnistua? Kuva: Micha Fager

Munista ei ole vielä varmuutta.

Suomessa harvinainen kattohaikara on ehkä asettumassa taloksi tekopesään, joka sijaitsee Koskella Varsinais-Suomessa. Nyt lintuharrastajat odottavat tietoa, onko kattohaikaraparilla myös munia. Se merkitsisi, että kattohaikara pesisi Suomessa ensimmäisen kerran.

”Pidän aika todennäköisenä, että pesässä on munia. Tiedot ovat tosin olleet ristiriitaisia. Yksien tietojen mukaan toinen lintu olisi ollut pesässä kuin hautomassa. Mutta tarkoitus ei ole käydä katsomassa”, sanoo tiedottaja Jan Södersved lintujensuojelujärjestöstä Birdlifesta.

Haikarapari on viihtynyt lähes kolme viikkoa tekopesässä, joka on tehty sähkötolpan päähän. Pariskunta on kantanut pesään lisää risuja ja kohentanut asumustaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harvinaista vierasta on järjestön mukaan käynyt tarkkailemassa useita uteliaita. BirdLife muistuttaa, että ihmisten ei pidä lähestyä pesällään olevia haikaroita. Myös laki kieltää lintujen häiritsemisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa vierailee joka kevät kymmeniä tai satoja kattohaikaroita. Niille on tehty tekopesiä eri puolille Etelä-Suomea, mutta linnut eivät ole aikaisemmin pesineet.

Toukokuussa 2004 haikarapari yritti pesiä nykyisen Perniön alueella. Pirkanmaalla on kahdesti havaittu soidintavia pareja.

Virossa on arviolta 4 000–5 000 kattohaikaraparia. Miksi ne eivät asetu Suomeen?

”Yleinen selitys on ollut se, että Suomessa ei ole samanlaisia maaseudun elinympäristöjä kuin Virossa, missä löytyy vielä joutomaita, kosteikkoja ja ojanpientareita. Niistä kattohaikara pystyy poimimaan esimerkiksi sammakoita”, Södersved sanoo.

Kattohaikara ei pesi myöskään Ruotsissa, ja Tanskastakin se ehti kadota vuosituhannen alussa. Viime vuosina kattohaikara on kuitenkin palannut Tanskaan, missä on havaittu ainakin yksi pesivä pari.

Suomessa pesivät harmaahaikara ja kaulushaikara ovat eri heimoa kuin kattohaikara.

Sisältö jatkuu mainoksen alla