Kuva: Kuvapörssi.
Kuva: Kuvapörssi.

Kännykkätekniikka voi tuoda lääketieteelliset kuvausmenetelmät myös köyhien ulottuville.

Kalifornian yliopiston tutkijat kehittävät menetelmiä, joiden avulla kalliita lääketieteellisiä kuvauslaitteistoja voitaisiin hyödyntää ”etänä” kännykän välityksellä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ultraääni, röntgen ja muut kuvausmenetelmät ovat vain joka neljännen ihmisen ulottuvissa. Kehittyneissä maissa kuvaaminen on tärkeä apu monen sairauden diagnostiikassa ja hoidossa, mutta monesta maailmankolkasta kalliit laitteet ja niiden käyttöön perehtynyt henkilökunta puuttuvat.

Lääketieteelliset kuvauslaitteistot voidaan jakaa kolmeen osaan, dataa keräävään laitteistoon, sitä käsittelevään softaan ja näyttöön. Boris Rubinskyn johtama tutkimusryhmä päätti erottaa nämä tekniikat toisistaan niin, ettei kuvaukseen tarvittaisi koko kallista laitteistoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleensä monimutkaisimman tekniikan vaatii kerätyn tiedon muuttaminen tarkoituksenmukaiseksi kuvaksi. Tällaista laitteistoa tai softaa ei välttämättä tarvita siellä, missä potilas on, vaan potilaasta kerätty data voidaan lähettää esimerkiksi matkapuhelimen välityksellä sinne, missä tekniikka on helposti saatavilla. Käsitelty kuva voidaan sitten lähettää takaisin potilasta hoitavalle lääkärille diagnoosin tai hoidon tueksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden mukaan kalliiden laitteiden etäkäyttöä kannattaa harkita terveydenhuollon resurssien säästämiseksi muuallakin kuin kehitysmaissa. Aiemmin telelääketieteellä on tarkoitettu lähinnä asiantuntemuksen siirtämistä.

Tutkimuksen julkaisi PLoS ONE

Sisältö jatkuu mainoksen alla