Raavaat rugbymiehetkin sairastelevat, kun ovat kaukana kotoa.
Raavaat rugbymiehetkin sairastelevat, kun ovat kaukana kotoa.

Riski ei synny matkustamisesta vaan matkakohteesta. 

Yli viiden aikavyöhykkeen taakse matkaavat huippu-urheilijat sairastuvat kaksi, kolme kertaa herkemmin kuin kotikentillään. Syynä ei ole kuitenkaan lentomatkan rasitukset, kuten on esitetty, vaan altistuminen vieraan paikkakunnan oloihin, arvelevat tutkijat British Journal of Sports Medicine -lehdessä.

Tutkimuksessa tarkkailtiin 260:n huipputasolla pelaavan rugbynpelaajan terveyttä, kun nämä osallistuivat neljä kuukautta kestävään sarjaan. Pelit pelattiin Australiassa, Etelä-Afrikassa ja Uudessa Seelannissa, ja pelipaikkojen välinen aikaero vaihteli kahdesta tunnista 11:een.

Sairastavuus laskettiin tuhatta niin sanottua pelaajapäivää kohti. Pelaajapäivät saadaan kertomalla pelaajien lukumäärä pelipäivien lukumäärällä. Kaikkiaan tällaisia pelaajapäivä kertyi lähes 22 700.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koko turnauksen aikana joukkueiden lääkärit raportoivat 469 sairastapausta 187 pelaajalla. Suurin osa sairastumisista johtui infektioista. Sairastavuus oli kaiken kaikkiaan vähän alle 21 sairastapausta tuhatta pelaajapäivää kohti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sairastavuus kuitenkin vaihteli sen mukaan, missä pelit pelattiin. Kotikentällä sairastavuus oli 15,4/1000, mutta yli viiden aikavyöhykkeen takaisessa pelipaikassa jo 32,6/1000. Kun joukkue taas palasi ulkomaan reissulta kotimaisemiin, sairastavuus laski aina 10,6:een tuhannesta.

Lentomatkustaminen ei tutkijoiden mukaan selitä matkasairastelua. Jos niin olisi, täytyisi infektioita esiintyä enemmän myös kotiin palattaessa.

Kaukana kotona sairastumiselle altistavat tutkijoiden mukaan monet asiat, kuten erot saasteissa, allergeeneissa, lämpötilassa ja kosteudessa. Myös erilainen ruoka, taudinaiheuttajat ja kulttuuri haastavat kehon. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla