Kaunaiset ajatukset voivat pitää kehon hälytystilassa. Kuvitus: Riku Koskelo
Kaunaiset ajatukset voivat pitää kehon hälytystilassa. Kuvitus: Riku Koskelo

Anteeksiantamattomuus vaikuttaa sekä fyysiseen suorituskykyyn että psyykkiseen vointiin.

Kun meitä kohtaan tehdään väärin, seuraukset tuntuvat koko kehossa.

Sympaattinen hermostomme aktivoituu ja käynnistää taistele tai pakene -reaktion. Verenkierto ja sydämen toiminta kiihtyvät, ja elimistö siirtyy hälytystilaan. Tämä yliviritys voi jatkua, jos emme anna tapahtunutta anteeksi vaan jäämme märehtimään sitä.

Jotkut tutkijat määrittelevät anteeksiantamattomuuden stressireaktioksi, koska se vaikuttaa meihin fysiologisesti kuin stressi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näkemystä tukevat muun muassa yhdysvaltalaisen psykologian professorin Charlotte vanOyen Witvlietin ja hänen työtoveriensa laboratoriokokeet. Mittarit paljastivat, että kaunaiset ajatukset kiristävät lihaksia, lisäävät ihon sähkönjohtavuutta, tihentävät sykettä ja voimistavat vihan tunnetta. Anteeksiantoon keskittyminen sen sijaan rauhoittaa elimistöä ja vahvistaa hallinnan ja empatian tunteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaunan kantaminen näkyy ja tuntuu monilla muillakin tavoilla. Se muun muassa sumentaa ajattelukykyä, tekee syö itsevarmuutta ja vähentää elämän merkityksellisyyden tunnetta.

Anteeksiantaminen ja -antamattomuus vaikuttavat jopa siihen, miten havainnoimme ympäristöämme. Alankomaalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä pantiin muistelemaan loukkausta, jonka he olivat antaneet anteeksi jollekulle. Toisen joukon jäsenet saivat tehtäväkseen miettiä tapausta, jota eivät olleet vieläkään antaneet anteeksi ja joka edelleen herätti kielteisiä tunteita loukkaajaa kohtaan.

Muisteluhetken jälkeen koehenkilöt vietiin mäelle arvioimaan sen jyrkkyyttä. Anteeksi antaneet arvioivat mäen loivemmaksi kuin edelleen kaunaiset. Lisäksi he hyppäsivät kuntotestissä korkeammalle kuin anteeksiantamattomat.

Kaunan hautominen voi siis sananmukaisesti tuntua ylimääräisenä painona kehossa ja vaikuttaa fyysiseen ja psyykkiseen suoriutumiseemme, kun taas anteeksianto näyttää vapauttavan käyttöömme lisää voimia.

 

Lue lisää

Elokuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa psykologi Anne Haikola ruotii anteeksiantamisen vaikutuksia terveyteen ja onnellisuuteen. Hän kertoo myös, miten anteeksiantoa voi opetella.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä

Vierailija

Mitenkähän tuollainen kaiken alleen peittävä misantropia ja misogynia, jonka surusanomaa pitää vuodesta toiseen purkaa anonyymille keskustelupalstalle tuhansin viestein? Luulisi kuormittavan elimistöä.

  • ylös 10
  • alas 6
Keijona
Seuraa 
Viestejä27807

Kaunan kantaja ja opetuksen antaja, k ostaja.

An eye for an eye makes the whole world blind.....

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla