Miss Universe -kisoista saisi tuottoisia keräystyöntekijöitä. Kuva: Greg Doyle, Wikimedia Commons
Miss Universe -kisoista saisi tuottoisia keräystyöntekijöitä. Kuva: Greg Doyle, Wikimedia Commons

Miehet kilpailevat avokätisyydellä naisten suosiosta.

Miehet lahjoittavat viehättäville naisille suurempia summia kuin muille – etenkin jos muut miehet ovat tehneet niin, osoittaa tuore brittitutkimus.

Lontoon University Collegen ja Bristolin yliopiston tutkimuksessa hyödynnettiin Lontoon 2014 maratonin hyväntekeväisyyssivuja, joilla maratonin osallistujat keräsivät rahaa hyväntekeväisyystarkoituksiin.

Tutkijat valitsivat sivuilta tutkimukseen 668 hakijaprofiilia. Kriteerinä oli, että profiilissa piti olla hakijan kuva ja tieto sukupuolesta. Ulkopuoliset arvioivat hakijoiden viehättävyyden.

Kävi ilmi, että edellisten lahjoittajien päätökset vaikuttivat uusiin lahjoittajiin. Kun joku oli saanut suuria lahjoituksia, se sai uudet rahoittajat antamaan vielä avokätisemmin.

Jos pyytäjänä oli viehättävä nainen, joka oli jo saanut suuria lahjoituksia toisilta miehiltä, uudet miehet lisäsivät rahoitusta vielä enemmän, keskimäärin 28 puntaa rahoittajaa kohden.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että miehet kilpailevat viehättävien naisten huomiosta avokätisyydellä. Naisten kohdalla ilmiötä ei havaittu.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.