Kuva öisestä Maasta on tehty yhdistelemällä satelliittien otoksia.
Kuva öisestä Maasta on tehty yhdistelemällä satelliittien otoksia.

Hukkalämpö viilentää Eurooppaa.

Rakennuksista, autoista ja muusta ihmisen energiankulutuksesta aiheutuva hukkalämpö muuttaa ilmakehän suihkuvirtauksia ja vaikuttaa säähän tuhansien kilometrien päässä. Kaupunkialueiden vaikutuksesta toiset alueet lämpenevät ja toiset jäähtyvät, osoittaa Nature Climate Change -lehdessä julkaistu tutkimus.

Talvet lämpenevät pohjoisen pallopuoliskon kaupunkialueiden vaikutuksesta laajoilla alueilla Pohjois-Amerikassa ja Aasian pohjoisosissa. Jotkin syrjäiset alueet lämpenevät asteella.

Eurooppaa muutokset suihkuvirtauksissa sitä vastoin viilentävät asteella, selvisi usean yhdysvaltalaisen yliopiston ja tutkimuslaitoksen tutkimuksessa. Hukkalämmön nettovaikutus koko maapallon ilmastoon jää vain 0,1 asteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Havaittavat alueelliset vaikutukset lämpötiloihin voivat kuitenkin selittää sen, miksi jotkin alueet lämpenevät talvisin enemmän kuin ilmastomallit ennustavat. Tutkijat ehdottavatkin, että malleja muutettaisiin niin, että niissä otettaisiin hukkalämpö huomioon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkittu ilmiö on eri asia kuin kaupunkien lämpösaareke. Tämä syntyy lähinnä tienpintojen ja rakennusten keräämän ja jälleen päästämän lämmön vuoksi. Tuore tutkimus taas tarkasteli liikenteen, rakennusten lämmityksen ja muun ihmisen toiminnan suoraan tuottaman lämmön vaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla