Möyri ja kitke, niin et pärski.

Kaupungeissa asuvien ihmisten astmaan ja allergioihin voi löytyä osasyy asuinympäristön luonnon monimuotoisuuden vähäisyydestä ja ihon hyödyllisten mikrobien muuttuneesta koostumuksesta. Maaperästä ja kasveista peräisin olevat, iholla elävät bakteerit voivat tehostaa immuunipuolustusta ja estää allergioiden kehittymistä.

Iholla, hengitysteissä ja suolistossa elävät hyötymikrobit suojelevat tulehdussairauksilta. Koko mikrobikirjoon vaikuttavista ympäristötekijöistä tiedetään kuitenkin toistaiseksi vain vähän.

Ilkka Hanski Helsingin yliopiston biotieteiden laitokselta ja Tari Haahtela HYKS:n iho- ja allergiasairaalasta ryhmineen tutkivat, miten ihmisten vähentyneet kontaktit luonnon monimuotoisuuteen vaikuttavat iholla viihtyvien hyötybakteerien valikoimaan ja ihmisten allergeeniherkkyyteen. Tutkimusten mukaan näyttää siltä, että maaperän ja kasvien kanssa tekemisissä oleminen vähentää allergisoitumisen riskejä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ryhmä tutki 118 satunnaisesti valittua Itä-Suomessa asuvaa koululaista. Jos nuorten asuinympäristössä oli paljon metsää ja maatalousmaata, heidän ihollaan oli laajempi bakteerivalikoima kuin nuorilla, joiden kodin läheisyydessä on enemmän rakennettua ympäristöä ja vesistöjä. Myös nuorten allergeeniherkkyys oli maaseudulla alhaisempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla