Kuva: Marius Iordache
Kuva: Marius Iordache

Siksi kannattaisi rakentaa sellaisia alueita, suosittavat kanadalaiset tutkijat.

Yhteiskunta voi torjua ihmisten lihomista ja siitä johtuvia aineenvaihduntasairauksia ainakin kaavoittamalla asuinalueet tiiviiksi, yhdistämällä katuverkon tiuhaksi, houkuttelemalla kauppoja asuinalueille ja rakentamalla palvelut kävelyetäisyydelle. Nämä tekijät vähentävät asukkaiden lihavuutta ja diabetesta, osoittavat kanadalaiset tutkimukset, joita esiteltiin Amerikan diabetesliiton kokouksessa.

Gillian Booth St. Michaelin sairaalasta Torontosta kollegoineen seurasi ylipainon ja diabeteksen esiintymistä kymmenen vuodena aikana Ontarion eteläosan erityyppisillä kaupunkiasutusalueilla: sellaisilla, joissa voi helposti kävellä paikasta toiseen, ja sellaisilla, joissa on luontevinta ajaa autolla.

Käveltävimmillä alueilla asuessa riski sairastua diabetekseen väheni kymmenessä vuodessa 7 prosentilla, kun se autoilualueilla nousi 6 prosentilla. Samana aikana riski lihoa ylipainoiseksi väheni kävelyalueilla 9 prosentilla ja nousi autoilualueilla 13 prosentilla.

Aivan kaikkia kävelyalueella asuminen ei kuitenkaan auttanut. Hyödyt näkyivät vain nuorilla ja keski-ikäisillä, ei yli 65-vuotiailla.

Entä jos tulos johtuukin siitä, että kävelyalueille muuttaa ihmisiä, jotka jo alun alkaen ovat terveempiä kuin autoilija-alueen asukkaat? Tutkijat ottivat huomioon tämän mahdollisuuden ja totesivat, ettei se selitä alueiden eroja.

Squido
Seuraa 
Viestejä3
Liittynyt25.7.2014

Kävelemään houkuttava asuinalue torjuu lihavuutta ja diabetesta

Yhteiskunta ja terveydenhoito kehoittaa liikkumaan,,,samalla kun sinuun on asennettu kolarivauriossa liikunnassa vereen myrkkyä nikkeli kadium jms, tuottava tekonivel metalli-metalli.. Kukaan ei korvaa, jo kaksi leikkausta takana, jos olisin "juossut" myrkkyarvot olisi todella koholla samalla 2 tyypin diabetes, ties mitä, keinottele siinä sitten välillä, hengissä en selviä jos lantiokuppi joudutaan irroittamaan, aika rankkaa hommaa, mutta pitää olla optimisti ja toivoa että tämänkaltaisia...
Lue kommentti
lokki
Seuraa 
Viestejä4941
Liittynyt3.1.2010

Kävelemään houkuttava asuinalue torjuu lihavuutta ja diabetesta

Kapsky 19.06.2014 klo 06:30 Holhoaminen on ylivoimaisesti pahinta mitä aikuiselle ihmiselle voi tehdä. Sinusta yhdyskuntasuunnittelu ja kaavoittaminen ovat holhoamista? Onko myös ergonomisten työkalujen ja turvallisempien ajoneuvojen suunnittelu holhoamista, entä lait ja asetukset. Ainakin suunnittelijat, ja oikeastaan lähes kaikki muutkin ammattilaiset joutuvat tietoisesti tai tiedeostamattan ottamaan kantaa asioihin, jotka tekevät muiden elämästä jonkinlaista -yleensä mukavampaa ja...
Lue kommentti