Sama takaperin, jos haluaa muistaa paremmin. Kuva: Malcolm Jarvis / Wikimedia Commons
Sama takaperin, jos haluaa muistaa paremmin. Kuva: Malcolm Jarvis / Wikimedia Commons

Käsitämme ajan liikkeenä tilassa, vahvistaa brittitutkimus.

Takaperin kävely virkistää aivojemme lyhytkestoista muistia, osoittaa uusi tutkimus The Cognition-lehdessä.

Koehenkilöt muistivat paremmin testeissä, kun he kävelivät takaperin juuri ennen koetta. Koetulos parani myös, jos he vain kuvittelivat liikkuvansa taaksepäin.

Psykologi Aleksandar Aksentijevic brittiläisestä Roehamptonin yliopistosta pyysi 114 ihmistä katsomaan videota, jolla ohikulkija varastaa naisen laukun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kymmenen minuuttia katselun jälkeen koehenkilöitä pyydettiin kävelemään eteen- tai taaksepäin kymmenen metriä. Vertailuryhmä seisoi paikallaan. Sen jälkeen kaikilta kysyttiin 20 kysymystä videosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taaksepäin kävelevä ryhmä sai keskimäärin kaksi vastausta enemmän oikein kuin ne, jotka kävelivät normaalisti tai ne, jotka pysyivät paikallaan. Kaksi enemmän oikein on vain hieman enemmän kuin muilla, mutta tässä kokeessa se oli tilastollisesti merkitsevä.

Sama vaikutus havaittiin myös, kun koetta muunneltiin eri tavalla. Koehenkilöt esimerkiksi vain kuvittelivat liikkuvansa eteen- tai taaksepäin tai he katsoivat videota, joka oli kuvattu junassa. Video loi tunteen siitä, että juna liikkui joko eteenpäin tai taaksepäin.

Tutkijat selittävät tulosta sillä, että me ajattelemme aikaa tilana, jonka läpi liikumme. Me myös käytämme tilaan viittaavaa kieltä puhuessamme ajasta.

”Koe näyttää osittain toteen, että käsitämme aikaa todellakin ympäröivän tilan kautta”, sanoo Aksentijevic.

Silti ei ole läheskään selvää, miksi todellisen tai kuviteltavan liikkeen pitäisi kehittää muistia tai muistojen hakemista tajunnasta.

Aksentijevic toivoo, että uudet tutkimukset valaisevat asiaa

”Tämän kokeen tulokset voisivat olla hyödyksi, kun yritämme auttaa ihmisiä muistamaan asioita. Mutta miten, sitä on tutkittava lisää”, hän sanoo tiedelehti New Scientistille.

MooM
Seuraa 
Viestejä12371

Minijehova kirjoitti:
MooM kirjoitti:
Salilla tulee lämmittelylaitteissa tehtyä osa aikaa takaperin. Siis Xtrainerilla ja/tai pyörällä. Ymmärtääkseni hyvä stimulaatio aivoille aina, kun vaihtaa vähän liiketapaa. Hiiren käyttö ei-dominantilla kädellä on vastaava ja lisäksi se säästää dominanttia kättä rasitusvammoilta. Yritän myös tehdä arkihommia vasemmalla, esim kantaa polttopuukoppaa, lapioida "väärin päin"  jne. Painoilla tehdessä huomaa selvästi, miten käsien voimassa on iso  puoliero.

Olen tuota voimaeroa joskus miettinyt siltäkantilta että onko sitä edes. Liikeradan vieraus lihasmuistissa saattaa vaikuttaa helposti voimaerolta, mutta ei se sitä pakosti ole. Saattaa olla outoudesta aiheutuvaa voimattomuuden tunnettakin.

VArmaan sekä että. On mulla kokoerokin käden lihaksissa, ihan sormista hauikseen. Ei iso, mutta sen huomaa. Lisäksi vasen väsyy helpommin esim.  lapiohommissa. Ja kyllä koordinaatiossakin on ero, se tullee lihasmuistista ja muusta tottumuksesta. 

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Eusa
Seuraa 
Viestejä19108

Harrastan takaperinjuoksua, kun käydään lenkillä. Etuperin juoksijan kanssa voi kasvotusten jutella nääs paremmin. Ehkä siinä tulee tosiaan sopivasti muisteltua lähiajan tapahtumiakin samalla...

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

Sisältö jatkuu mainoksen alla