Sama takaperin, jos haluaa muistaa paremmin. Kuva: Malcolm Jarvis / Wikimedia Commons
Sama takaperin, jos haluaa muistaa paremmin. Kuva: Malcolm Jarvis / Wikimedia Commons

Käsitämme ajan liikkeenä tilassa, vahvistaa brittitutkimus.

Takaperin kävely virkistää aivojemme lyhytkestoista muistia, osoittaa uusi tutkimus The Cognition-lehdessä.

Koehenkilöt muistivat paremmin testeissä, kun he kävelivät takaperin juuri ennen koetta. Koetulos parani myös, jos he vain kuvittelivat liikkuvansa taaksepäin.

Psykologi Aleksandar Aksentijevic brittiläisestä Roehamptonin yliopistosta pyysi 114 ihmistä katsomaan videota, jolla ohikulkija varastaa naisen laukun.

Kymmenen minuuttia katselun jälkeen koehenkilöitä pyydettiin kävelemään eteen- tai taaksepäin kymmenen metriä. Vertailuryhmä seisoi paikallaan. Sen jälkeen kaikilta kysyttiin 20 kysymystä videosta.

Taaksepäin kävelevä ryhmä sai keskimäärin kaksi vastausta enemmän oikein kuin ne, jotka kävelivät normaalisti tai ne, jotka pysyivät paikallaan. Kaksi enemmän oikein on vain hieman enemmän kuin muilla, mutta tässä kokeessa se oli tilastollisesti merkitsevä.

Sama vaikutus havaittiin myös, kun koetta muunneltiin eri tavalla. Koehenkilöt esimerkiksi vain kuvittelivat liikkuvansa eteen- tai taaksepäin tai he katsoivat videota, joka oli kuvattu junassa. Video loi tunteen siitä, että juna liikkui joko eteenpäin tai taaksepäin.

Tutkijat selittävät tulosta sillä, että me ajattelemme aikaa tilana, jonka läpi liikumme. Me myös käytämme tilaan viittaavaa kieltä puhuessamme ajasta.

”Koe näyttää osittain toteen, että käsitämme aikaa todellakin ympäröivän tilan kautta”, sanoo Aksentijevic.

Silti ei ole läheskään selvää, miksi todellisen tai kuviteltavan liikkeen pitäisi kehittää muistia tai muistojen hakemista tajunnasta.

Aksentijevic toivoo, että uudet tutkimukset valaisevat asiaa

”Tämän kokeen tulokset voisivat olla hyödyksi, kun yritämme auttaa ihmisiä muistamaan asioita. Mutta miten, sitä on tutkittava lisää”, hän sanoo tiedelehti New Scientistille.

MooM
Seuraa 
Viestejä7228
Liittynyt29.6.2012

Kävely takaperin piristää lyhytmuistia

Minijehova kirjoitti: MooM kirjoitti: Salilla tulee lämmittelylaitteissa tehtyä osa aikaa takaperin. Siis Xtrainerilla ja/tai pyörällä. Ymmärtääkseni hyvä stimulaatio aivoille aina, kun vaihtaa vähän liiketapaa. Hiiren käyttö ei-dominantilla kädellä on vastaava ja lisäksi se säästää dominanttia kättä rasitusvammoilta. Yritän myös tehdä arkihommia vasemmalla, esim kantaa polttopuukoppaa, lapioida "väärin päin" jne. Painoilla tehdessä huomaa selvästi, miten käsien voimassa on iso puoliero. Olen...
Lue kommentti

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...