Avustusruokaa jonotettiin New Yorkissa suuren laman aikaan 1935-38. Kuva: Shutterstock
Avustusruokaa jonotettiin New Yorkissa suuren laman aikaan 1935-38. Kuva: Shutterstock

Tutkijat laativat historiallisen onnellisuusindeksin neljälle maalle.

Pystymmekö vertaaman ihmisten onnellisuutta ennen ja nyt? Ryhmä tutkijoita Brittein saarilla otti haasteen vastaan Warwickin yliopistossa.

He tutkivat kansallista onnellisuutta neljässä maassa sanomalehtien ja kirjojen avulla. Onnen tunnetta etsittiin aina 200 vuoden takaa näihin päiviin. Tutkimuksen maat olivat Yhdysvallat, Britannia, Saksa ja Italia.

Ryhmä tutki tekstejä, joita oli poimittu isoon tietokantaan miljoonista kirjoista ja sanomalehdistä 200 viime vuoden ajalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tärkein lähde oli Google Books, joka on yli kahdeksan miljoonan kirjan kokoelma. Lisäksi tutkijoilla oli käytössään 65 miljoonaa sanomalehtien artikkelia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perusolettamus oli se, että useimmiten se, mitä ihmiset sanovat tai kirjoittavat, paljastaa paljon hänen onnellisuudestaan.

Tutkijat laskivat myönteisen ja kielteisen kielenkäytön suhteellista osuutta eri aikoina. Laskelmien perustella syntyi ”kansallisen onnen indeksi”, joka ulottuu vuodesta 1820 vuoteen 2009.

Indeksistä selvisi, että tulojen yleinen nousu lisää kansakunnan onnen tunnetta. Tulojen on kohottava huomattavasti, ennen kuin se näkyy koko maan onnellisuustilastoissa.

Kuviot näyttävät, miten onni on vaihdellut Britanniassa, Yhdysvalloissa, Saksassa ja Italiassa. Pystyakselilla on onnellisuuden indeksi, vaakatasolla vuosi. Vaaleanpunaisella on merkitty Yhdysvaltain sisällissota, Italian yhdistymiseen johtaneet vuodet ja maailmansodat. Kuva: Warwickin yliopisto

”Hyvin lyhyen aikaa kestävät talousuudistukset ja talouden nousut ja laskut eivät nähtävästi vaikuta onnellisuuden tunteeseen pitkään”, arvioi professori Thomas Hills Warwickin yliopistosta ja Alan Turingin instituutista.

Kävi myös ilmi, että jos elinikä pitenee keskimäärin vuodella, sillä on sama vaikutus kuin jos maan bruttokansantuote kasvaisi 4,3 prosenttia. Jos taas sotavuosia on yksikin vähemmän, sillä on sama vaikutus onnellisuuteen kuin bruttokansantuotteen 30 prosentin kasvulla.

Brittien kansallinen onnellisuus putosi vuosia 1950-luvun jälkeen. Toisen maailmansodan jälkeen Britanniassa onnettomin aikakausi osui ”tyytymättömyyden talveen” 1978–1979. Sinä talvena Britanniassa oli paljon lakkoja ja sää kylmä ja luminen.

Yhdysvaltain onnellisuuden alin kohta on Vietnamin sodan aikoihin. Sota päättyi vuonna 1975.

Aineistosta erottuu Hillsin mukaan selvästi tiettyjä historian jaksoja, kuten Yhdysvaltain sisällissota ja Wall Streetin pörssiromahdus.

”Onnellisuuden indeksissä näkyvät esimerkiksi Euroopan hullun vuoden 1848 vallankumoukset, kuten myös Yhdysvaltain suuri lama”, Hills sanoo.

”Italiasta kannattaa huomata hidas, mutta jatkuva onnellisuuden lasku fasismin vuosina”, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, italialainen professori Eugenio Proto Glasgow’n yliopistosta.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature Human Behavior.

Sisältö jatkuu mainoksen alla