Aivot vaativat kalaa lautaselle. Kuva: Wikimedia Commons
Aivot vaativat kalaa lautaselle. Kuva: Wikimedia Commons

Etenkin raskaana olevien naisten kannattaa syödä rasvaista kalaa.

Rasvaisen kalan rasvahapot tiedetään tärkeiksi hermoston kehitykselle, ja nyt myös rasvahappojen vaikutusten salaisuudet alkavat vähitellen selvitä.

Kalifornia yliopistossa Irvinessä työskentelevän Susana Cohen-Coryn ryhmä havaitsi ensimmäisen kerran, miten omega-3-rasvahapot ja erityisesti dokosaheksaeenihappo eli dha ovat tärkeitä hermosolujen ja niiden pitkien haarakkeiden ja synapsien kehitykselle. Synapsit ovat hermosolujen välisiä liitoskohtia. Niiden normaali kehitys ratkaisee koko hermosoluverkoston kehityksen.

Tutkimuksessa käytettiin koe-eläiminä sammakoita ja sammakonpoikasia. Dha:n puute näkyi sammakoiden aivoissa. Xenopus laevis -sammakon alkiot ovat läpinäkyviä ja kehittyvät kehon ulkopuolella. Siksi tutkijat pystyivät seuraamaan hermosolujen ja synapsien kehittymistä.

Paitsi hermosoluihin dha:ta tarvitaan myös silmän normaaliin kehitykseen.
Tutkijat suosittelevat monipuolista dieettiä äideille erityisesti raskauden kolmen viimeisen kuukauden aikana.

Dha:ta on lähinnä kalassa, kananmunissa ja lihassa. Rasvaiset kalat kuten lohi, taimen, makrilli, silli ja sardiinit sisältävät 10–100 kertaa enemmän dha:ta kuin esimerkiksi pähkinät, siemenet ja kokojyväviljat.

Dha:ta on luonnostaan rintamaidossa. Vastikään Brasiliassa tehty tutkimus kertoi, että vauvana rintaruokitut ovat 30-vuotiaina älykkäämpiä kuin rinnasta varhain vieroitetut. Pitkään rintaruokitut saivat äidinmaitoa vuoden ikäisiksi. Tälle ryhmälle saatettiin antaa kuitenkin myös muuta ruokaa kuin äidinmaitoa. Vähän rintaruokitut vieroitettiin rinnasta alle kuukauden ikäisinä.

Tutkimuksen julkaisi The Journal of Neuroscience.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä41794
Liittynyt6.12.2009

Kehittyvät aivot tarvitsevat kalojen rasvaa

Ei ehkä pelkästään kehittyvät aivot. Adherence to the Mediterranean diet (MeDi) may prevent brain atrophy in old age, new research suggests. A large cross-sectional study by investigators at Columbia University in New York linked adherence to the MeDI to larger brain volume in an elderly population, suggesting this type of diet has the potential to prevent brain atrophy and, by extension, preserve cognition in the elderly. "Our study suggests that adhering to MeDi may prevent cognitive decline...
Lue kommentti