Aivot vaativat kalaa lautaselle. Kuva: Wikimedia Commons
Aivot vaativat kalaa lautaselle. Kuva: Wikimedia Commons

Etenkin raskaana olevien naisten kannattaa syödä rasvaista kalaa.

Rasvaisen kalan rasvahapot tiedetään tärkeiksi hermoston kehitykselle, ja nyt myös rasvahappojen vaikutusten salaisuudet alkavat vähitellen selvitä.

Kalifornia yliopistossa Irvinessä työskentelevän Susana Cohen-Coryn ryhmä havaitsi ensimmäisen kerran, miten omega-3-rasvahapot ja erityisesti dokosaheksaeenihappo eli dha ovat tärkeitä hermosolujen ja niiden pitkien haarakkeiden ja synapsien kehitykselle. Synapsit ovat hermosolujen välisiä liitoskohtia. Niiden normaali kehitys ratkaisee koko hermosoluverkoston kehityksen.

Tutkimuksessa käytettiin koe-eläiminä sammakoita ja sammakonpoikasia. Dha:n puute näkyi sammakoiden aivoissa. Xenopus laevis -sammakon alkiot ovat läpinäkyviä ja kehittyvät kehon ulkopuolella. Siksi tutkijat pystyivät seuraamaan hermosolujen ja synapsien kehittymistä.

Paitsi hermosoluihin dha:ta tarvitaan myös silmän normaaliin kehitykseen.
Tutkijat suosittelevat monipuolista dieettiä äideille erityisesti raskauden kolmen viimeisen kuukauden aikana.

Dha:ta on lähinnä kalassa, kananmunissa ja lihassa. Rasvaiset kalat kuten lohi, taimen, makrilli, silli ja sardiinit sisältävät 10–100 kertaa enemmän dha:ta kuin esimerkiksi pähkinät, siemenet ja kokojyväviljat.

Dha:ta on luonnostaan rintamaidossa. Vastikään Brasiliassa tehty tutkimus kertoi, että vauvana rintaruokitut ovat 30-vuotiaina älykkäämpiä kuin rinnasta varhain vieroitetut. Pitkään rintaruokitut saivat äidinmaitoa vuoden ikäisiksi. Tälle ryhmälle saatettiin antaa kuitenkin myös muuta ruokaa kuin äidinmaitoa. Vähän rintaruokitut vieroitettiin rinnasta alle kuukauden ikäisinä.

Tutkimuksen julkaisi The Journal of Neuroscience.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38021
Liittynyt6.12.2009

Kehittyvät aivot tarvitsevat kalojen rasvaa

Ei ehkä pelkästään kehittyvät aivot. Adherence to the Mediterranean diet (MeDi) may prevent brain atrophy in old age, new research suggests. A large cross-sectional study by investigators at Columbia University in New York linked adherence to the MeDI to larger brain volume in an elderly population, suggesting this type of diet has the potential to prevent brain atrophy and, by extension, preserve cognition in the elderly. "Our study suggests that adhering to MeDi may prevent cognitive decline...
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä