Veren proteiinit muuttuvat kerralla kolmessa ikääntymisen aallossa. Kuva: Shutterstock
Veren proteiinit muuttuvat kerralla kolmessa ikääntymisen aallossa. Kuva: Shutterstock

Verellä voi olla tärkeä rooli vanhenemisen estämissä. Kokeessa nuori veri nuorensi vanhan hiiren joitakin elimiä.

Ihmisen vanhenemisessa on kolme vaihetta, joissa keho näyttää hyppäävän kerralla uuteen tilaan. Näistä virstanpylväistä kertovat verestä mitatut proteiinit.

Nuutokset kasautuvat kolmeen kohtaan ihmisen elämässä eli runsaan kolmekymppisen nuoren aikuisen ikään, myöhäiseen keski-ikään ja vanhuuteen.

Ikääntymisen kynnykset selvisivät, kun yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston professori Tony Wyss-Corayn ryhmä mittasi veren mukana kiertävien proteiinien pitoisuuksia ihmisillä. Näitä proteiineja oli kolmisen tuhatta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Proteiinit kertovat ihmisen terveydestä. Esimerkiksi sydämen kuntoa voi arvioida kolesteroleja ja triglyseriejä kuljettavista lipoproteiineista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ennen ei ole kuitenkaan huomattu, että niin monien proteiinien pitoisuudet muuttuvat selvästi ikääntymisen mukana”, Wyss-Coray sanoo Stanfordin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tiedotteessa.

Ryhmän tarkastelemista proteiineista 373 muodostivat eräänlaisen proteiinikellon, joka ennusti hyvin tarkasti ikää. Proteiinit analysoitiin veren plasmasta eli verinesteestä, jossa ei ole punasoluja.

Tutkimuksen julkaisi Nature Medicine. Vertaisarviointia edeltävän version julkaisi Biorxiv.

Proteiinikoostumuksen perusteella ikäistään nuoremmiksi arvioidut pärjäsivät paremmin älyllisissä ja fyysisissä testeissä kuin ikätoverit.

Kudoksista verenkiertoon siirtyneet proteiinit eivät ainoastaan kerro vanhenemisesta. Ne voivat myös olla sen syy.

”Proteiinit ovat solujen työjuhtia. Kun niiden suhteelliset pitoisuudet muuttuvat, sinäkin muutut”, Wyss-Coray sanoo.

Veren ratkaiseva rooli vanhenemisessa on tullut selvästi esiin aiemmissa hiirikokeissa, joissa on yhdistetty nuorten ja vanhojen hiirten verenkiertoa.

Näissä kokeissa vanhojen hiirten monet kudokset, kuten lihakset, maksa, haima, munuaiset, luusto ja aivot ovat nuorentuneet nuorilta saadusta verestä.

Nuorilta hiiriltä saatu pelkkä plasma on riittänyt parantamaan hiirivanhusten muistia ja hidastamaan aivojen vanhenemista. Vanhojen hiirten veriplasma puolestaan nopeuttaa nuorten aivojen vanhenemista.

”Kaikkiaan tutkimukset tukevat ajatusta, että plasman proteiineissa on tärkeitä ikääntymisen säätelijöitä. Niiden tunnistaminen auttaa ymmärtämään vanhenemisen mekanismeja”, tutkijat kirjoittavat.

Ihmisen plasman proteiinit liittyivät paitsi geenien ohjaamaan ikääntymiseen myös eri sairauksiin. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin ja Alzheimerin tautiin kytkeytyvät proteiinit ennustavat ikää.

Veren proteiinikello muuttuu hyppäyksittäin. Monien proteiinien pitoisuudet veressä eivät näet lisäänny tai vähene tasaisesti. Pikemminkin ne pysyvät pitkään samoilla tasoilla ja sitten äkkiä kohoavat tai laskevat.

Ensimmäinen käänne ikääntymisessä osuu keskimäärin 34 ikävuoteen. Seuraava hyppäys on noin 60-vuotiaana ja viimeinen 78-vuotiaana. Tutkijat puhuvat vanhenemisen aalloista.

Tutkijat huomasivat, että heidän tarkastelemiensa proteiinien pitoisuuksista noin kolmasosa muuttui iän mukana. Ikää ennusti tarkasti kaikkiaan 373 proteiinin patteri.

iän ennustamiseen riittäisi pienempikin määrä, jopa vain yhdeksän proteiinia, tutkijat huomasivat. Jos analyysiin tuo mukaan lisää proteiineja, ennusteen tarkkuus ei enää paljon parane.

Proteiinikellosta voisi tutkijoiden mukaan kehittää välineen arvioimaan, uhkaako ihminen vanheta tavallista nopeammin.

Proteiinien ja iän kiinteä yhteys voi avata myös mahdollisuuksia estää ikääntymistä, jos tunnistetaan proteiineja, jotka edistävät tai hidastavat vanhenemista. Näihin ikääntymisen proteiineihin voisi ehkä vaikuttaa lääkkeillä tai verituotteilla.

Äskettäin Jama Neurology -tiedelehti julkaisi tiettävästi ensimmäiset ihmisillä tehdyt kokeet, jotka vastaavat hiirillä tehtyjä kokeita.

Pienessä, parinkymmen henkilön kokeessa lievää tai kohtalaista Alzheimerin tautia sairastaville siirrettiin terveen nuoremman ihmisen veriplasmaa.

Hoidon turvallisuutta ja toimivuutta testanneessa tutkimuksessa ei havaittu, että potilaiden älylliset suoritukset tai mieliala olisivat muuttuneet hoidosta. Potilaiden hoitajat tosin kertoivat, että potilaiden toimintakyky kohentui.

Uudet proteiinilöydökset voisivat auttaa kehittämään tällaisia plasmahoitoja tehokkaammiksi.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä17045

ekavekara kirjoitti:
Minijehova kirjoitti:
ekavekara kirjoitti:
Minijehova kirjoitti:

Lääkitys ja muut interventiot ikääntymisen hidastamiseksi kannattaa aloittaa viimeistään 40-vuotiaana, ...

Mitähän nuo käytännössä ovat?

Muut interventiot ovat paastoilu, liikunta ja esimerkiksi tupakan ja alkoholin lopettaminen sekä positiivinen yleismieliala.

Lääkitys riippuu mitä vastaan tapellaan, mutta suoraan ikääntymiseenkin iskeviä on.

Omani ovat Metformin (750mg) ja Resveratrol (500mg) päivittäin kahdesti, sekä NMN ja NR (500mg molemmat vuoropäivinä atm). Lisäksi omegat monessa muodossa ja D-vitat. Rapamycin tulee vasta myöhemmin mukaan ohjelmistoon, mutta tarvitse ensin lisää dataa sen kuurituksen luonteesta ja tiheydestä. Nyt jos aloittaisin, menisi se pyramidin muotoisella kuurituskäyrällä kerran vuodessa 2-3kk ajan, mutta en näillä tiedoillani tohdi vielä aloittaa.

Ja proteiinini olen pudottanut kovin vähäisiksi, mutta panostan niissä laatuun ja niiden suhteisiin määrää enemmän. Tryptofaani on ainoa varsinainen proteiinilisäni.

Nuo siis yleistäen. Esimerkiksi metforminia ei kannata ottaa kahdesti päivässä paaston aikana eikä kovemman liikunnan yhteydessä, koska se blokkaa liikunnan hyödyt.

Ja liki kaikissa noissa muissakin on ajoitus ja imeytyminen huomioitava, eli mitä minkäkin kanssa, milloin ja miksi. Esimerkiksi Resveratrolin imeytyminen vaatii rasvaa, joten skipatessani aamupalan otan sen kalanperseöljyn ja muiden omegojen kanssa samaan aikaan, sillä imeytyminen vatsasta ilman rasva-avustinta on joko olematonta tai huomattavan vähäistä.

Vaikuttaa jo hieman uskonnolta, mutta mikäpä siinä. :) Vai onko diabetes-lääke ihan diabetekseen?

Mulla vain liikunta, omega-3, kala-kasvispainotteinen ruokavalio ja läjä vitamiineja (C,D,multi). Magnesiumia otan myös kramppeihin ja paria ihan sairauteen määrättyä lääkettä, joilla tuskin vaikutusta yleiskuntoon. Toisaalta en suhtaudu vanhenemiseen asiana, mitä vastaan pitäisi taistella. Kunhan pysyy oma toimintakyky mahdollisimman pitkään.

 

Alku on huuhaata, sillä mainitsin kyllä kaikille olevan mekanistiset selitykset ja kokeellista faktaa, joka tukee vahvasti.

Diabeteslääke ei mene diabetekseen, vaan syövän estoon. Sokerikäsittelyni on liki optimaalista ilman sitäkin, mutta ei se sen kanssa siitä huononekaan.

Loppu on nappiin, eli ei se lopullinen ikä ole oleellista, vaan terveys hamaan loppuun asti, eli kroppa ja aivot toimii samalla tasolla 80-vuotiaana kuin 40-vuotiaana. Lontooksi nuo ovat lifespan ja healthspan, joista jälkimmäinen on ehdottomasti tärkeämpi yksilön ja yhteiskunnan kannalta.

MJ

Minijehova
Seuraa 
Viestejä17045

Ja erikoista väittää, että esimerkiksi teini-ikä ei olisi yksi radikaalisti vanhentavista vaiheista, eli niitä vaiheita on enemmän kuin kolme.

Eniten ja kiivaimmin ihminen vanhenee silti kohdussa.

MJ

Sisältö jatkuu mainoksen alla