Hajuja vahvasti kammoavat äänestivät myös Trumpia hieman muita todennäköisemmin. Kuva: Kevin Lamarque / Reuters
Hajuja vahvasti kammoavat äänestivät myös Trumpia hieman muita todennäköisemmin. Kuva: Kevin Lamarque / Reuters

Ruotsalaistutkijat havaitsivat yhteyden hajujen herättämän inhoreaktion ja autoritaarisen ajatusmaailman välillä.

Vahva reaktio kehon tuoksuihin, sairauksiin ja huonoon hygieniaan näyttää korreloivan poliittisen ajatusmaailman kanssa.

Vahvempia inhoreaktioita näistä ärsykkeistä saavat ovat muita todennäköisemmin taipuvaisia huolestumaan yhteiskunnan moraalisesta rappiosta ja kannattamaan autoritaarisia ratkaisuja maailman ongelmiin.

Ilmiö voi pohjautua evoluutioon. Inho on voimakas primitiivireaktio, joka on auttanut ihmisiä välttämään taudinaiheuttajia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sosiaalisessa ympäristössä tämä voi kääntyä epäilykseksi itselle vieraita ihmisryhmiä kuten köyhiä tai maahanmuuttajia kohtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tukholman yliopiston uudessa tutkimuksessa selvitettiin kolmella kokeella hajujen ja poliittisten näkemysten yhteyttä.

Tutkimuksessa kartoitettiin kyselylomakkeilla 750 henkilön maailmankatsomusta ja sitä, miten vahvasti he pitivät erilaisia hajuihin ja hygieniaan liittyviä hypoteettisia tilanteita epämiellyttävinä.

Koehenkilöt olivat pääosin koulutettuja ihmisiä eri puolilta maailmaa. Yksi kolmesta osatutkimuksesta keskittyi pelkästään Yhdysvaltoihin.

Koehenkilöitä pyydettiin muun muassa vastaamaan, miten inhottavaksi he kokisivat joutuvansa istumaan sellaisen henkilön vieressä, jolla on käsivarressaan punaisia pilkkuja, tai kuinka paljon heitä häiritsisi asioida virtsalta tuoksuvassa vessassa.

Tai entä jos he istuisivat julkisessa tilassa ja huomaisivat yhtäkkiä omien jalkojensa tuoksahtavan voimakkaasti?

Sitten henkilöt täyttivät tutkimuksissa usein käytetyn autoritaarisia ja konservatiivisia asenteita mittaavan kyselylomakkeen.

Kyselyssä esitetään sen tyylisiä väittämiä, että yhteiskunnan moraali on rappiolla, vanhoissa tavoissa olisi parasta pitäytyä ja maamme kaipaa vahvaa johtajaa taistelemaan näitä rappeuttavia virtauksia vastaan.

Tuloksista kävi ilmi, että ne henkilöt, jotka kokivat vahvimpia inhoreaktioita etenkin erilaisiin kehon tuoksuihin, olivat myös taipuvaisempia kannattamaan autoritaarisempiaa yhteiskuntaa.

Samoin nämä henkilöt kannattivat hieman muita todennäköisemmin Donald Trumpia, kun heitä pyydettiin valitsemaan suosikkinsa viidestä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ehdolla olleesta ehdokkaasta.

Aiemmissakin tutkimuksissa on havaittu, että vahvemmilla inhoreaktioilla on yhteys konservatiivisempiin asenteisiin.

”Uskomme, että autoritaariset asenteet pohjaavat ainakin osittain biologiaan. Kehon tuoksujen kammoksuminen voi olla primitiivisin keino välttää taudinaiheuttajia”, kertoo psykologian dosentti Jonas K. Olofsson Tukholman yliopistosta The Guardian -sanomalehdelle.

Poliitikot osaavat myös hyödyntää tätä mekanismia antamalla ymmärtää, että tietyt ihmisryhmät ovat likaisia tai epäilyttäviä.

Natsipropagandassa juutalaisia kuvattiin milloin kärpässieniksi ja milloin haiseviksi rotiksi. Ruandan kansanmurhassa hutut kuvailivat tutseja ”torakoiksi”. Inho on vahva ase, koska se kumpuaa evoluutiosta.

Olofsson huomauttaa New Scientist -lehdessä, että luontaisille inhoreaktioille ja autoritaarisille asenteille on yhteistä pyrkimys välttää asioita liittyi se sitten uusiin ihmisiin, ajatuksiin tai taudinaiheuttajiin.

Tutkimuksen julkaisi Royal Society Open Science.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä10601

jussipussi kirjoitti:
Käyttäjä4499 kirjoitti:
Ootteko miettiny, miks koirat nuuhkii toisiaan? Ne saa siitä informaatiota  toisen terveydentilasta, hedelmällisyydestä jne.

"I’m far from the first person to notice this nasty side effect. Scientists have found that dozens of illnesses have a particular smell: Diabetes can make your urine smell like rotten apples, and typhoid turns body odor into the smell of baked bread. Worse, yellow fever apparently makes your skin smell like a butcher’s shop, if you can imagine that.

It’s curious, but not merely a curiosity; some scientists think that if we could identify particular sick smells, we might sniff out diseases that are otherwise hard to detect early, like cancers or brain injuries. Recently, a Scottish woman became famous for her ability to tell whether someone has Parkinson’s disease by smelling their T-shirts."

https://news.nationalgeographic.com/2018/01/smell-sickness-parkinsons-di... .

Wow! Luen tämän nyt...

Edelliseen postaukseeni lisäys: miesten hajuvesissä myski on kiehtova, mutta jotkut läträä silläkin liikaa. Tuoksun pitää olla pihi, niin että liike ja ilmavirta kantaa sitä juuri ja juuri havaittavaksi, ja nokka tahtoisi nuuhkia lisää... silleen aaah, rekisteröin!  Ei niin, että haju jämähtää väkisin nenään. Nenän raiskaus.

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

  • ylös 10
  • alas 6
Sisältö jatkuu mainoksen alla