Tunnettu yhdysvaltalaistutkija Michael Holick on saanut potkut ihotautiopin professuuristaan radikaalien väitteidensä takia, kertoo

Tunnettu yhdysvaltalaistutkija Michael Holick on saanut potkut ihotautiopin professuuristaan radikaalien väitteidensä takia, kertoo The Scientist. Holick kuuluu tutkijajoukkoon, joka kannustaa maltilliseen auringonpalvontaan luuston ja yleisen terveydentilan tueksi. Hän vetoaa siihen, että uv-säteily muodostaa iholla D-vitamiinia, joka saattaa suojata mm. syövältä.

Holickin kehotus on kimmastuttanut ihotautilääkäreitä, jotka varoittelevat ihosyöpävaarasta. Heidän mielestään puheet ovat ammatillisesti vastuuttomia ja ajavat ihmisiä solariumien asiakkaiksi. Kollegojen mitta tuli täyteen talvella ja Holick sai jättää virkansa.

Michael Holick väittää, että säännöllinen ripaus uv-säteilyä on mainettaan hyödyllisempää. Reseptiin kuuluu muutama minuutti suojaamatonta auringonottoa muutaman kerran viikossa. Holick esittelee näkemyksiä kirjassaan The UV Advantage, joka ilmestyy tässä kuussa.

Uv-säteilyn ja D-vitamiinin yhteys puhutti talvella myös Suomessa, kun tamperelaistutkijat raportoivat D-vitamiinin puutteen lisäävän selvästi eturauhassyövän riskiä ja vaikuttavan ehkä myös diabeteksen ja tartuntatautien kehittymiseen. D-vitamiini on kalsidioli-hormonin esimuoto. Kalsidioli puolestaan estää syöpäsolujen jakautumista. Suomalaiset - erityisesti nuoret ja ikäihmiset - kärsivät talviaikana D-vitamiinin puutoksesta. Tampereen yliopiston patologian professori Pentti Tuohimaa on julkisuudessa korostanut, että auringon uv-säteilyn merkitys D-vitamiinin lähteenä on korvaamaton. Ravinnolla vajausta ei pysty korjaamaan. Kesällä kannattaa tankata D-vitaminia oleskelemalla auringossa - ihon palamista on silti vältettävä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla