Tutkijat värkkäsivät keihäitä heidelberginihmisen tapaan.
Tutkijat värkkäsivät keihäitä heidelberginihmisen tapaan.

Ajoitus peruutti jopa 200 000 vuotta. 

Ihmissuvun edustajat tekivät veitsiä ja keihäitä nyörittämällä kivikärkiä puuvarsiin jo 500 000 vuotta sitten, esittää kansainvälinen tutkijaryhmä Sciencessa. Arvio aikaistaa aiempia ajoituksia menetelmän iästä peräti 200 000 vuodella.

Ennestään tiedetään, että sekä nykyihmiset että neandertalit sitoivat teroitettuja kivikärkiä varsiin 200-300 000 vuotta sitten. Uuden arvion todisteet tulevat Kathu Pan 1:n kaivausalueelta Etelä-Afrikasta.

Paikasta löydettyjen kiviterien alaosissa olevat jäljet ja reunoissa näkyvät vauriot viittaavat Toronton yliopiston Jayne Wilkinsin ja hänen työtovereidensa mukaan siihen, että teriä olisi käytetty varsiin nyöritettyinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat kokeilivat menetelmää itse. He tekivät teristä kopioita, sitoivat ne puukeppeihin ja sinkosivat niitä hyppyantiloopin ruhoihin. Kärjet toimivat hyvin ja tunkeutuivat ruhoon kuten piti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kärjet on löydetty maakerrostumista, jotka syntyivät 500 000 vuotta sitten. Siksi näyttääkin siltä, että neandertalien ja ihmisten yhteinen esimuoto heidelberginihminen keksi ensimmäisenä sitoa kiviterät puuvarteen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla