Moottori keinuttaa koevuodetta unilaboratoriossa. Kuva videosta: Laurence Bayer ja Aurore Perrault
Moottori keinuttaa koevuodetta unilaboratoriossa. Kuva videosta: Laurence Bayer ja Aurore Perrault

Keinuliike ”aikuisten kehdossa” kohentaa unen lisäksi muistia, vihjaa nuorilla aikuisilla tehty tutkimus.

Vanha kansa tuuditti vauvansa kehdossa, ja moni nykyvanhempi on huomannut lastenrattaiden heijaamisen auttavan pienokaisen nopeammin uneen.

Samasta kikasta hyötyisivät aikuisetkin, osoitti sveitsiläinen tutkimusryhmä kokeillaan. Ne julkaisi tiedelehti Current Biology.

Tutkijat värväsivät koekaniineikseen 18 tervettä, nuorta aikuista. He saivat viettää yön unilaboratorioon kehitetyssä ”aikuisten kehdossa”, joka heijaa sivusuunnassa edestakaisin neljän sekunnin välein. Video sängystä on tässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sopivan tahdin tutkimusryhmä oli löytänyt jo vuonna 2011 julkaisemassaan tutkimuksessa , jossa heijauksen todettiin helpottavan päiväunien ottamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vertailun vuoksi tutkittavat yöpyivät laboratoriossa myös toistamiseen, tällöin tavallisessa vuoteessa.

Tulokset olivat selvät: keinuvassa sängyssä nukkuu paremmin.

”Hyvin nukuttu yö tarkoittaa nopeaa nukahtamista ja nukkumista aamuun asti”, selittää tiedotteessa tutkimusta tehnyt Laurence Bayer Geneven yliopistosta.

”Vaikka kaikki vapaaehtoisemme olivatkin hyviä nukkujia, keinuttaessa he nukahtivat nopeammin ja pysyivät pidempiä jaksoja syvässä unessa, mikä yhdistyy vähempään heräilyyn yön aikana. Näin osoitimme, että keinutus on hyväksi unelle.”

Selvittääkseen, oliko parantuneella unella käytännön merkitystä, tutkijat teettivät koehenkilöillä vielä muistitestin.

Siinä koehenkilöt opettelivat sanapareja, joita tentattiin unilaboratoriossa illalla ennen nukkumaanmenoa ja aamulla testiyön jälkeen.

Keinuminen selvästi auttoi opitun painamista pitkäkestoiseen muistiin, sillä koetulokset olivat parempia keinutun kuin paikallaan nukutun yön jälkeen.

Lisätutkimuksissa selvisi, että heijaava liike unen aikana vaikuttaa aivoaaltoihin heti torkahtamista seuraavan, kevyen unen vaiheessa. Keinutus auttoi synkronoimaan aivoaaltoja hermoverkoissa, jotka ovat unelle ja pitkäkestoiselle muistille keskeisiä.

Aiempien tutkimusten pohjalta tutkijat epäilivät, että keinuliike voisi vaikuttaa uneen tasapainoelimen kautta. Asiaa testattiin nyt hiirikokeessa.

Hiiriäkin keinutus auttoi nukkumaan nopeammin ja pidempään. Ihanteellinen tahti vain oli neljä kertaa nopeampi kuin ihmisillä eli keinahdus sekunnissa.

Toisin kuin ihmisillä, hiirillä vaikutuksia uneen syvyyteen ei havaittu.

Heijaaminen ei kuitenkaan vaikuttanut sellaisten hiirten nukahtamiseen tai unessa pysymiseen, joiden kuulokivielin ei vaurion vuoksi toiminut. Tämä todistaa tutkimusryhmän mukaan tasapainoaistin ratkaisevasta roolista ilmiössä.

Tutkimuksen tulokset voivat vielä johtaa uudenlaisiin hoitoihin unettomille ja mielialahäiriöistä kärsiville, tutkimusryhmä maalailee tiedotteessa.

Kehtomaisesta sängystä voisivat hyötyä eritoten iäkkäät, sillä unenlaatu ja muisti heikkenevät useilla iän myötä.

Moottorin tai jalasten avulla keinuvia aikuisten sänkyjä löytyy markkinoilta jo jonkin verran, mutta uteliaat voivat kokeilla keinutuksen vaikutuksia uneen myös yöpymällä riippumatossa tai veneessä.

Käyttäjä4379
Seuraa 
Viestejä3

Tästähän on erinomaista suomalaista tutkimusta, jota teki Jatta von Konov jo 60-luvulla. Mutta hänen kirjaansa Keinutuoli ei tahdo löytyä mistään. 

Jatta mm. kuvasi karjalaisen kehdon, joka keinuttaa lasta pitkän aikaa, melkein kuin meren mainingit. Pitkä vaakasuora orsi katossa, ja kehto roikkuu sen päässä olevasta narusta.  

psv
Seuraa 
Viestejä362

Neutroni kirjoitti:
psv kirjoitti:
Junakin heiluu paikoin aika lailla, ja  muistan  aina nukkuneeni makuuvaunussa sikeästi ja heränneeni joskus vain junan seisoessa.

Minä taas nukuin ainoan makuuvaunussa viettämäni yön äärimmäisen huonosti, kun tunsin jokaisen kaarteen, routamontun, nopeudenmuutoksen, vaihteen, kiskonjatkoksen ja alle jääneet muurahaiset. Ja se meteli oli kanssa sietämätön. Nukkua voi, jos on täydellinen pimeys, täydellinen hiljaisuus ja täydellinen sensorinen deprivaatio. Vaimoa olen oppinut sietämään vieressä, saatan jopa nukkua huonosti yksin, mutta jos hän herää, herään minäkin, vaikka hän yrittäisi olla kuinka hiljaa tahansa.

Ilmeisesti uniherkkyys vaihtelee yksilöittäin. Jotkut eivät ehkä saa valossakaan hyvin unta. Kerran luin tenttiin koko viimeisen yön. Viideltä tuntui, että tunti pitäisi nukkua, mutta mielen levottomuus esti sen. Silloin suuntasin kirkkaan pöytälampun suoraan silmiini ja nukahdin välittömästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla