Keisarileikkauksella syntyneille on kokeiltu menetelmää, jossa äidin synnytyskanavan bakteereja sivellään lapseen. Kuva: <span class="photographer">Rio Gandara</span>
Keisarileikkauksella syntyneille on kokeiltu menetelmää, jossa äidin synnytyskanavan bakteereja sivellään lapseen. Kuva: Rio Gandara

Synnytyskanavan bakteerien sively vastasyntyneelle voi antaa lapselle terveemmän bakteeriston.

Arvostetussa British Medical Journalissa on virinnyt keskustelu siitä, miten synnytyslääkäreiden pitäisi suhtautua asiakkaidensa toiveisiin vaginaalisesta pyyhinnästä. Kyseessä on tekniikka, jolla koetetaan istuttaa äidin synnytyskanavan bakteeristo keisarileikkauksella syntyneelle vauvalle.

Vaginaalisessa pyyhinnässä vastasyntyneen vauvan iho, suu ja silmät sivellään siteellä tai tamponilla, jossa on äidin vaginaalisia bakteereja. Vaikka toimenpide itsessään on vaaraton, osa lääkäreistä pelkää bakteerialtistuksesta koituvia riskejä.

Lääketieteellisesti kysymys on tärkeä, sillä keisarileikkauksella syntyneillä lapsilla tiedetään olevan kohonnut riski sairastua erityisesti autoimmuunisairauksiin, astmaan, allergioihin ja tyypin 1 diabetekseen. Myös lihavuuden riski on suurempi keisarileikkauksella syntyneillä. Tämän uskotaan johtuvan ainakin osaksi eroista alateitse syntyneiden ja keisarileikkauksessa syntyneiden lasten mikrobistossa. Keisarileikkauksessa lapsi ei altistu synnytyskanavan mikrobeille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimusten perusteella tiedetään, että alateitse syntyneiden lasten varhainen suolistobakteeristo muistuttaa äidin synnytyskanavan bakteeristoa, mutta keisarileikkauksella syntyneiden suolistobakteeristo on lähempänä äidin ihon bakteeristoa. ”Nämä erot kestävät pitkään, tutkimusten mukaan jopa seitsemän vuoden ikään, ja mahdollisesti paljon pidempäänkin”, sanoo dosentti Samuli Rautava Turun yliopistosta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaginaalisen pyyhinnän ajatuksena on tasoittaa näitä eroja. Jos keisarileikkauksella syntyneelle voidaan istuttaa synnytyskanavan bakteereja ja bakteerisiirteestä tulisi pysyvä, se voisi vähentää monien sairauksien riskiä.

Aihe on ajankohtainen, sillä ainakin Britanniassa kyselyt bakteerisivelyn mahdollisuudesta keisarileikkauksen yhteydessä ovat lisääntyneet.

Rautavan mukaan ongelmia kuitenkin on. Ensimmäinen on se, että lääkärit saavat antaa vain tehokkaaksi ja turvalliseksi osoitettua hoitoa eikä vaginaalisen pyyhinnän vaikuttavuudesta myöhempään sairastuvuuteen ole mitään tietoa.

Aiheesta on julkaistu toistaiseksi yksi tutkimus, jossa havaittiin, että pyyhittyjen lasten mikrobisto muistutti äidin synnytyskanavan mikrobistoa vielä kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Tämän pidemmästä ajanjaksosta ei ole mitään tietoa. ”Jos tutkimukset aloitetaan nyt, vastaus saadaan vasta vuosien päästä”, sanoo Rautava.

Toinen ongelma ovat riskit, joita bakteerialtistuksesta voi syntyä. Näistä ilmeisin on B-ryhmän streptokokki, jollaista kantaa vaginan limakalvolla noin 20 prosenttia naisista. Aikuiselle bakteeri on harmiton, mutta vastasyntyneelle se voi aiheuttaa erittäin vaikean tulehduksen. Suomessa synnyttävät naiset seulotaan bakteerin varalta, ja kantajille annetaan synnytyksen yhteydessä antibioottia tartunnan ehkäisemiseksi.

Rautavan mukaan suunnitellussa keisarileikkauksessa B-ryhmän streptokokin tartuntariski voidaan ottaa huomioon, mutta suunnittelemattomassa se on vaikeampaa. Tämän lisäksi tulee lisäksi kysymys muista taudinaiheuttajista, joita ei seulota, ja jotka voivat aiheuttaa vastasyntyneelle sairauden.

Rautava myöntää, että viimeisen kysymyksen osalta tilanne on hieman nurinkurinen. Jos lapsi syntyisi alateitse, hän altistuisi näille mikrobeille joka tapauksessa, mutta keisarileikkauksen jälkeen on mietittävä erikseen, kuinka suuren riskin pyyhintä näillä samoilla mikrobeilla aiheuttaa. ”Jos meillä olisi tutkimustietoa siitä, että pyyhintä vähentää sairastavuuden riskiä tulevaisuudessa, ratkaisu olisi helpompi tehdä”, sanoo Rautava. ”Nyt vastakkain ovat oletetut hyödyt ja tiedetyt riskit.”

Rautava kuitenkin uskoo, että Suomessakin synnytyslääkärit joutuvat ottamaan tähän asiaan kantaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla