Synnytystapa vaikuttaa siihen, miten lapsen suolistobakteerikanta kehittyy. Kuva: Piia Arnould
Synnytystapa vaikuttaa siihen, miten lapsen suolistobakteerikanta kehittyy. Kuva: Piia Arnould

Hiiret lihoivat 33 prosenttia enemmän kuin normaalitietä syntyneet.

Keisarileikkauksessa syntyneiden lasten suolistobakteeristo on ensimmäisenä ikävuonna köyhempi kuin niillä lapsilla, jotka ovat syntyneet normaalisti. Tämän synnytystavan onkin tästä syystä arveltu lisäävän esimerkiksi allergioiden ja autoimmuunisairauksien riskiä.

Joissain tutkimuksissa on myös nähty viitteitä, että keisarileikkauksella syntyneet voivat lihoa muita herkemmin.

Uusi tutkimus hiirillä vahvistaa, että synnytystapa tosiaan vaikuttaa suolistobakteerien kautta lihomiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keisarileikkauksella syntyneet hiiret lihoivat 33 prosenttia enemmän kuin normaalisti emättimen kautta syntyneet poikaset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

New Yorkin yliopiston apulaisprofessori Maria Dominguez-Bellon ryhmä huomasi myös selviä eroja eri tavoin syntynsä saaneiden hiirten suolistobakteereissa.

Tavallista tietä syntyneiden suolistossa valtalajeina oli bakteereita, joiden tiedetään olevan yhteydessä hiirten hoikkuuteen. Keisarileikkauksen kokeneiden poikasten bakteerikanta sitä vastoin kehittyi epänormaalisti.

”Lisätutkimuksia vaaditaan sen selvittämiseksi, mitkä bakteerilajit suojaavat lihavuudelta”, Dominguez-Bello sanoo tutkimustiedotteessa.

”Tuloksemme tukevat olettamusta, että äidin vaginabakteerien saaminen on tarpeen normaalille immuunijärjestelmän ja aineenvaihdunnan kehittymiselle.”

Tutkijat arvelevat, että ihmisellä keisarileikkaus saattaa peukaloida vieläkin enemmän suolistobakteerikantaa, koska synnytyksessä käytetään antibiootteja.

Keisarileikkauksen kautta Suomessa syntyi viime vuonna runsaat 16 prosenttia lapsista. Joissain maissa keisarileikkauksia on jopa 40 prosenttia synnytyksistä.

Tutkimuksen julkaisi Science Advances.

Sisältö jatkuu mainoksen alla