Jos vauva syntyy keisarileikkauksella, hänellä voi olla tavallista suurempi allergiariski. Synnytystapa hidastaa puolustusvasteen kehittymiseen, koska lapsi ei pääse kosketuksiin synnytyskanavan bakteerien kanssa. "Normaalisti äidin bakteerit siirtyvä...

Jos vauva syntyy keisarileikkauksella, hänellä voi olla tavallista suurempi allergiariski. Synnytystapa hidastaa puolustusvasteen kehittymiseen, koska lapsi ei pääse kosketuksiin synnytyskanavan bakteerien kanssa. "Normaalisti äidin bakteerit siirtyvät vauvan ruoansulatuskanavaan ja muodostavat tärkeän lähteen omalle mikrobikasvustolle", kertoo professori Seppo Salminen Turun yliopistosta. "Suoliston normaalibakteerit kypsyttävät elimistön puolustuskykyä kohtaamaan ruoan mukana saatavia vieraita proteiineja", hän sanoo. Näin saatetaan välttyä haitallisilta, allergisilta reaktioilta.

Äidin kohdussa sikiö kehittyy täysin bakteerivapaassa ympäristössä, mutta kohtaa heti syntyessään synnytyskanavan runsaan normaalibakteeriston. Keisarileikkauksella ja toisaalta alateitse syntyneiden vauvojen suolistofloorassa on suuria eroja puolen vuoden iässä. Edellisillä normaaliflooran kehitys on normaalia hitaampaa. Luonnollista tietä maailmaan saatetuilla on suolistossaan enemmän maitohappobakteereja. Turkulaistutkimuksissa on saatu viitteitä sitä, että maitohappobakteerit voisivat ehkäistä lasten ruoka-allergioita, jos äiti nauttii raskauden ja imetyksen aikana maitohappobakteereita. Seppo Salminen puhui maitohappobakteerien terveysvaikutuksista perjantaina Turussa pidetyssä esitelmätilaisuudessa.