Benjamin List ja David MacMillan palkittiin kemian nobelilla. Kuva: nobelprize.org
Benjamin List ja David MacMillan palkittiin kemian nobelilla. Kuva: nobelprize.org

Palkitut Benjamin List ja David MacMillan kehittivät menetelmää nimeltään organokatalyysi.

Saksalainen Benjamin List ja brittiläinen David MacMillan saavat tämän vuoden kemian Nobelin palkinnon kehittämästään menetelmästä, jolla voi rakentaa erilaisia molekyylejä.

Kyseessä on niin sanottu epäsymmetrinen organokatalyysi.

”Tämän katalyysin idea on yhtä yksinkertainen kuin se on nerokas. Tosiasia on, että monet ovat ihmetelleet, miksi emme keksineet sitä aikaisemmin”, sanoo Nobel-komitean kemian toimikunnan puheenjohtaja Johan Åqvist tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kemian- ja lääketeollisuudessa valmistetaan monia materiaaleja katalyyttien avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katalyytit auttavat hallitsemaan ja kiihdyttämään kemiallisia reaktioita, joilla materiaaleja tehdään, eivätkä ne itse jää osaksi tuotetta.

”Katalyytti on kuin pieni kone, joka ottaa molekyylin ja toisenkin ja auttaa niitä reagoimaan keskenään. Sitten se päästää ne pois ja ottaa seuraavat. Ja tätä se jatkaa tuhansia ja miljoonia kertoja”, kuvaa Jyväskylän yliopiston kemian professori Petri Pihko.

Näillä pienillä koneilla tuotetaan lukemattomia aineita, joita käytämme: lääkkeitä, muoveja, tuoksu- ja makuaineita. On ar­vioitu, että maailman bruttokansantuotteesta 35 prosentissa on mukana kemiallinen katalyysi.

Pitkään käytössä oli vain kahdentyyppisiä katalyyttejä: metallisia ja entsyymejä.

”Nobelistien työssä oivallus oli, että meillä voi olla kolmannen tyyppisiä katalyyttejä. Ne ovat pieniä orgaanisia molekyylejä, yksinkertaisimmillaan vaikka aminohappoja”, Pihko kertoo.

Pienillä ilmassa ja vedessäkin kestävillä katalyyteillä voidaan tehdä samoja asioita kuin paljon monimutkaisemmillakin.

Tällaisten katalyyttien etu on, että ne ovat ympäristölle ystävällisiä ja halpoja.

List ja MacMillan keksivät toisistaan riippumatta epäsymmetrisen organokatalyysin avainreaktiot vuonna 2000. Siitä lähtien menetelmä on kehittynyt Nobel-komitean mukaan häikäisevän nopeasti.

List ja MacMillan ovat yhä alan johtavia tutkijoita. List työskentelee Saksassa Max Planck -instituutissa tutkimusjohtajana. MacMillan on yhdysvalloissa Princetonin yliopistossa professorina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla