Jacques Dubochet, Joachim Frank ja Richard Henderson
Jacques Dubochet, Joachim Frank ja Richard Henderson

Palkittu kolmikko kehitti kryoelektronimikroskopiaa. Se säilyttää biologiset rakenteet ehjinä, jolloin niitä voi tarkastella tarkasti ja kolmiulotteisesti.

Kemian Nobel-palkinnon saavat sveitsiläinen Jacques Dubochet, yhdysvaltalais-saksalainen Joachim Frank ja brittiläinen Richard Henderson.

Kolmikko on kehittänyt eri tavoin kryoelektronimikroskopiaa. Sen avulla tutkijat voivat mallintaa ja tarkastella elämän yhdisteitä ja biologisia rakenteita tarkasti ja kolmiulotteisesti

Menetelmällä on hyvin laajaa käyttöä biokemiassa ja lääketieteessä sekä lääkkeiden ja materiaalien tutkimuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Aivan fantastista, alan tutkijat ovat odottaneet tätä”, innostuu Helsingin yliopiston professori Sarah Butcher, joka johtaa kansallista kryoelektronimikroskopian yksikköä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Menetelmän käytöstä on lukemattomia esimerkkejä. Etelä-Amerikassa levinneen zikaviruksen rakenne selvisi kryoelektronimikroskopialla.

Se liittyy myös maanantaina Nobelin lääketieteen palkinnon saaneeseen tutkimukseen eliöiden biologisesta kellosta. Vuorokausirytmiä säätelevien proteiinien rakenne selvisi.

Helsingissä on selvitetty muun muassa tuhkarokkoviruksen rakenne, Butcher lisää.

Keskeistä on se, että elektronimikroskooppiin pantava näyte jäädytetään salamannopeasti hyvin kylmäksi. Sen ansiosta vettä sisältävät ja vedessä olevat näytteet kestävät elektronimikroskoopissa.

Pikajäädytys tapahtuu nestemäisessä etaanissa, jonka lämpötila on 180 pakkasastetta.

”Näytteen sisältämä vesi ei ehdi kiteytyä, vaan jää siihen olomuotoon, jossa se on nestemäisenä”, kuvailee professori Janne Ruokolainen Aalto-yliopistosta ja yliopiston nanomikroskopian keskuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla