Eilisen fysiikanpalkinnon tapaan myös kemian Nobel jaetaan tasan kolmen tutkijan kesken. Sen saavat israelilaiset Aaron Ciechanover ja Avram Hershko sekä yhdysvaltalainen Irwin Rose,

Eilisen fysiikanpalkinnon tapaan myös kemian Nobel jaetaan tasan kolmen tutkijan kesken. Sen saavat israelilaiset Aaron Ciechanover ja Avram Hershko sekä yhdysvaltalainen Irwin Rose, Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia kertoi keskiviikkona puolenpäivän jälkeen.

Palkitut ovat tutkineet, miten solut hajottavat virheellisiä tai tarpeettomiksi osoittautuneita proteiineja mutta osaavat jättää elintärkeät proteiinit silleen. Keskeiseksi tekijäksi osoittautui proteiinimolekyyliin liitettävä merkkimolekyyli, jolla solu ilmoittaa, että tämä molekyyli joutaa tuhottavaksi.

Tutkijat kutsuvat tätä merkkimolekyyliä eräänlaiseksi kuoleman suudelmaksi. Elimistön immuunijärjestelmä voi kiinnittää sen elimistölle vieraisiin proteiineihin, jotka joutuvat näin suoraan solun omaan proteiinihajottamoon. Joissakin taudeissa, esimerkiksi kystisessä fibroosissa, merkkimolekyylin kiinnittäminen epäonnistuu. Tämän mekanismin tunteminen auttaa kehittämään lääkkeitä näitä tauteja vastaan.

Nobelin palkinto on arvoltaan kymmenen miljoonaa kruunua eli hieman yli miljoona euroa. Torstaina on vuorossa kirjallisuus, perjantaina rauhanpalkinto ja maanantaina taloustiede.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla